Menu

Enceladus’un Yüzeyine Mikrop Mu Yağıyor?

Bu gökcisminden size daha önce “Satürn Uydusu Dione’de Temiz Hava Bulundu” başlıklı yazımda söz etmiştim ama o güzel görüntüleri görmeyince bu cismin ilginçliğinin farkına varılmıyor. Tüm bu görüntüleri, Satürn sistemini didik didik araştıran Cassini uzay aracından geliyor. Düşünsenize uzaya sürekli olarak su püskürten bir gökcismi… Hem de güney kutup bölgesinden. Olacak şey değil! Satürn’ün uydusu bu gökcisminin adı Enceladus.
Cassini uzay aracı 2009 yılında, yakın geçiş yaparken üzerindeki bilimsel aletlerin yaptığı analiz sonucu, uzaya püskürtülen suyun içinde birçok basit ve karmaşık organik moleküller bulmuştu
.

Resim. Uzaya su püskürten Enceladus ve yüzeyinden görünüm.

Buzdan bir kabuğu olan Enceladus’un güney kutup bölgesinde büyük ve uzun çatlaklar var. İşte bu çatlaklardan uzaya su buzu püskürtüyor. Model gayet basit. Satürn’ün tedirginlik etkileri ile iç yapısı ısınıyor, bu sıcaklık buzun altını sıvılaştırıyor ve içerde biriken enerji çatlaklardan dışarı çıkarken suyu da beraberinde getiriyor. Ama yüzey o kadar soğuk ki su daha çıkarken buz oluyor.

O zaman, buz kabuğun altında müthiş geniş okyanuslar olmalı diye düşünüyor bilim insanları. Cassini son geçişi sırasında püskürtülen buzun içinden geçti ve bir anlamda onu tattı. İlginç bir şekilde buzun içinde tuzun da varlığı bulundu.

O zaman dünyadaki okyanusların dibinde güneş ışığı görmeyen fakat tabandaki sıcak kayalarda yaşayan mikroplar bulunmuştu. Enceladus bize aynı ortamı sağlıyor. Büyük olasılıkla bu püskürmeler sonucu uydunun yüzeyine mikroplar yağıyor.

Sevgilerimle…

Beğen  
Yazar

Yazar: Prof.Dr. Ethem DERMAN. Ankara Üniversitesi - Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden emekli öğretim görevlisidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir