Menu

Uzay Tıbbı Astronotlar İçin Çalışıyor

“Uzayda çalışmak zor” derim her zaman, nedense gençler de hep gitmek isterler. Bugün bir başka astronot hastalığından söz edeceğim. Aşağıdaki fotoğraftaki insanlara bakıp da “bunların neresi hasta” demeyin. Uzaya çıkan astronotlar çok kısa zamanda boyları 7 cm. yöresinde uzar. Nedeni ağırlıksız ortamda çalıştıkları içindir. Yerçekimsiz ortamda omurgalarındaki boğumların arasındaki uzaklık artmaktadır. Bu ise geri kalan zamanda onlarda müthiş bir bel ağrısı yapıyor.

Yere indiklerinde ise ağrı devam ediyor ve doktorların gözetimi altında önceki hallerine dönmeye çalışıyorlar. İşin ilginç yanı yerdeki bir insan göre disk kayması riski bunlarda dört kat daha fazla. O nedenle önemli bir uzay hastalığı olarak adlandırılmakta. Her giden astronotum altı ay uzayda kaldığını düşünürseniz, bunun da bir yöntemi olması gerekiyor.

Resim. Özel dizayn edilmiş elbise.

Resim. Özel dizayn edilmiş elbise.

İşte sorunu çözmek için bilimciler vücudu çok sıkı saran bir tayt ile bu işin üstesinden geleceklerini düşünüyorlar. İlginç bir dokumadan yapılan bu tayt astronot sanki yerdeymiş gibi bir çekime neden oluyor. Düşünce gayet basit. Bu tayt omuzlardan ayağa kadar vücudu sıkıyor, dolayısıyla omurgayı değişmeden yerinde tutmayı sağlıyor. Şimdilik astronot eğitiminde kullanılan bu tayt yakında Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ)’nda kullanılmaya başlayacak ve hastalığı gerçeknten de önleyecek mi anlaşılacak.

Benim gibi belden sorunu olan inanlara bu yaramıyor tabii. Ben de omurga boğumları arasında kıkırdaklar oluşuyor. Yanlış bir şey yazıyorsam doktor arkadaşlarım gülmesinler. Bu taytı giydiğimde sanırım anam ağlar, boğumlar iyice sıkışır.

Sevgilerimle….

Beğen  1
Yazar

Yazar: Prof.Dr. Ethem DERMAN. Ankara Üniversitesi - Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden emekli öğretim görevlisidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir