Messier kataloğunda M83 olarak bilinen bu gökadanın halk arasındaki adı güneyin “Fırıldak Gökadası”dır. Çünkü kuzey yarımkürede de Fırıldak Gökadası vardır. Samanyolu gibi çubuklu sarmal bir şekle sahiptir. Çubukludan kasıt merkezeden geçen bir çubuğun uçlarından sarmal kollar çıkar. Andoremeda gökadası gibi iki tane çekirdeği vardır ama bu onun iki tane kara deliğe sahip olduğunu göstermez. Tek karadelik olabilir ve onun çevresinde dolanan yıldızlar bize ikinci bir çekirdek gibi gözükebilir.
Gökbilimciler şimdi çubuğu bir huniye benzeterek, sarmal kollardaki gazı gökadanın merkezine akıttığını ve bu sayede merkezdeki karadeliği beslediğini düşünüyorlar.
Bizden yaklaşık 15 milyon IY uzaklıkta olan bu gökadanın ilginç bir de gözlemsel özelliği var. Bugüne kadar 6 süpernova patladı. Gökada içinde ise 300 süpernova kalıntısı bulundu.
Diğer farklı bir özelliği de gökadanın dış kenarında mavi gözüken bölgelerde çok genç yıldızların bulunması. İlginçlik bu bölgelerde yıldız oluşumuna neden olacak gaz ve toz bulutlarının olmaması.
Sevgilerimle…