Menu

1987A Süpernovasının Gizemi

Teleskopun keşfinden bu yana en parlak patlamalardan biridir bu süpernova. Hubble Uzay Teleskopu 1990 yılında uzaya yerleştiğinden bu yana 1987A sürekli gözetim altında. Süpernova 23 Şubat 1987 tarihinde patladı yani patlama kanıtı ışınlar bizim gözümüze geldi.

Güney yarımküreden gözüken ve Samanyolu’muzun uydu gökadalarından biri olan bizden 168.000 ışık yılı uzaklıktaki Büyük Magellan Bulutu’nun bir yıldızıydı. O zaman gerçek patlama demek ki İ.Ö. (M.Ö.) 166.000 yıllarında meydana gelmiş.
Bu süpernovanın henüz keşfedilmeyen gizemleri var. Bunlardan en önemlisi süpernova patladıktan sonra geriye bir nötron yıldızı veya karadelik kalması gerekir. Fakat henüz gökbilimciler bu artık yıldızı keşfedemediler. Büyük olasılıkla hala toz ve gaz bulutunun içinde olması nedeniyle bulunamadığı ileriye sürülüyor.

Resim. 1987A süpernovasının bir görünümü.

Toz, duman ne zaman kalkacak göreceğiz. Diğer ilginç bir yapı da aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi patlama halkasının dışında iki parlak şişimin (loop) görülmesi. Sanki manyetik alan çizgilerine benziyor.

Fakat en güzeli, patlama sonucu uzaya yayılmış yıldız tozunun bir halka şeklinde parlaması.

Sevgilerimle…

Beğen  
Yazar

Yazar: Prof.Dr. Ethem DERMAN. Ankara Üniversitesi - Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden emekli öğretim görevlisidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yapılan Yorum (1)