Bu anten yaygın olarak “B/W” anteni olarak ta tanınır ve kurulumu basit olduğu için çeşitli kurumlar tarafından özellikle acil haberleşmelerde tercih edilir. Genellikle resmi kurumlarda, elçiliklerde yaygın olarak kullanıldığını görebiliriz. Bu anten tüm “HF” bandlarını ve ilave olarak 6 metre bandında 1.8 MHz’den 50 MHz’e kadar kesintisiz çalışır. Dinlemede “Katlanmış Dipol” gibi gürültü oranı düşüktür. HF boyunca kabul edilir “SWR” ile tüm bandlarda çalışma yapmayı mümkün kılar. Bu antende kullanılan Balun 1:12 oranındadır. Ayrıca antenin üst bölümünde orta kısmında 600 Ohm’luk bir sonlandırma direncinin ilave edildiğine dikkat edin.
Bu direnç çalışmak istediğiniz güce göre seçilir. Endüktif olmamasına dikkat ediniz. Endüktif olmayan direnç bulamazsanız piyasada “Taş Direnç” diye anılan direnç kullanabilirsiniz. Düşük frekanslarda özellikle sorun olmayacaktır. 25-50W arası olması yeterlidir.
Antenin Germe Noktaları Arasındaki Uzunluğu:
6 Metre 14 – 30 Mhz arası,
14 Metre 7 – 30 Mhz arası,
22 Metre 3.5 – 30 Mhz arası,
28 Metre 1.8 – 30 Mhz arası,
55 Metre 1.8 – 30 Mhz (28 metre antene göre 1S metre daha kazançlı)
Not: Yukarıdaki uzunluklar bu antenin tasarımını yapan şirketin açıklamasına göredir. Ayrıca geniş band anten resminin içerisinde çalışılmak istenen en düşük frekansa göre boy seçilir ibaresi vardır.
Merhaba, ilgilendiginiz icin tesekkur ederim.
Makalede de belirtildigi gibi antenin gerildigi son (asiri) uclar arasi mesafe kastediliyor. Yani en sag ve en solda Izolator / naylon ip noktasina kadar olan anten telinin uzunlugu kastediliyor. Listeden bir ornek verecek olursak eger 3.5 MHz den 30 MHz’e kadar frekans araligini kullanacaksak en sag naylon ip ve izolator noktasi ile en sol taraf arasi uzunluk 22 metredir. Naylon ip > seklinin oldugu yerdeki olcu kritik degildir. Alt ve ust telin biribirinden uzakligi 30 veya 50 cm uzaklikta olabilir. (1:12 Balun’dan itibaren anten iletken tel naylon ip – izolator yerinde kopmadan 600 OHm’luk suni yukun oldugu yere kadar devam ediyor. Belki bu durum cizimde pek anlasilir durmuyor)
Kolay gelsin.
Merhabalar; öncelikle emeğinize sağlık verdiğiniz bilgiler ve paylaşımlar çok güzel sizleri tebrik ediyorum. Bir sorum olacaktı, geniş band antende uygulayacağımız anten uzunluğu verilen metre olarak düşünürsek her iki taraf içinde aynı metreyi mi kullanacağız yoksa örn: 22 metre /2 mi yapcağız? Birde naylon ip dediğimiz yerde ki ( > ) uzunluk ne olacak? Teşekkür ederim.