Menu

2013 Yılında Güzel Bir Gökcismi: PANSTARRS Kuyrukluyıldızı

Önümüzdeki yılın başlarında bir kuyrukluyıldız (KY) hem yere hem de Güneş’e çok yaklaşacak. Merkür gezegeninin yörüngesinin içine kadar girecek olan PANSTARRS KY’ı çıplak gözle görülebilecek. 9 Mart tarihinde Güneş’e 45 milyon km yaklaşacak olan bu güzel gökcisminin buz yapısının buharlaşarak geniş bir KY başı ve kuyruğu oluşturacağı tahmin edilmektedir.

Ne kadar parlak olacağı konusunda kimse tam bir şey söyleyemiyor, çünkü KY’ların parlaklığını tahmin etmek çok zordur. Bakarsın ikiye bölünebilir ve o zaman da sönükleşebilir. Fakat bazıları bu KY’ın Mart 2013 tarihinde Vega veya Arcturus kadar parlak olacağını ileri sürmektedir ki bu ise tam bir gökyüzü şöleni demektir.

Şu anda PANSTARRS kuyrukluyıldızı 12 kadir parlaklığında ve Güney yarımküredeki amatörler önümüzdeki günlerde yaklaştıkça parlaklaşan bu KY’ı gözleme şansına sahip olacaklar. Kuzey yarımküredeki gözlemciler ise şimdilik elveda derken, Porto Riko’daki Efrain Morales burada verdiğim görüntüyü 4 Eylül günü zorlukla çekti, çünkü cisim ufka çok yakındı ve batan Güneş’in ışıkları hala gökyüzünü aydınlatıyordu.

Resim. PANSTARRS kuyrukluyıldızı. Kaynak: Efrain MORALES

Mart ayının son haftalarında, Güneş’e en yakın olduğu noktayı geçtikten sonra bizler de bu PANSTARRS kuyrukluyıldızını görebileceğiz.

Sevgilerimle…

Beğen  
Önceki Yazı
Yazar

Yazar: Prof.Dr. Ethem DERMAN. Ankara Üniversitesi - Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden emekli öğretim görevlisidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir