Her zaman öğretmenlerime “sınıf dışında yapacakları çok basit gökyüzü deneyleri vardır” derim. Geçen yıl 19 Mayıs Üniversitesi‘nde Sevgili Hüseyin Kalkan’ın büyük bir TÜBİTAK projesi olan “Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum” etkinliğinde de fen bilgisi öğretmenlerine üç saat yöresinde ders vermiştim. O zaman da, uzun uzun neler yapılabileceğini anlatmıştım. Örneğin Günizi’ni yapabilir ve “öğrenciler mevsimleri, güneşin gökyüzündeki hareketini takip edebilirler” demiştim.
Samsun’da özel bir kolejde fen bilgisi öğretmeni olan genç ve dinamik arkadaşım etkinlikten sonra beni aradı ve gölgesini ölçeceği direği nereye dikmesi konusunda danıştı. Sanırım bu konuda iki kez konuştuk ve sonunda vazgeçmek zorunda kaldı çünkü kolejin bahçesi küçüktü, yapsaydı çok iyi olacaktı.
30’a yakın fen bilgisi öğretmeni arasında da bir tane sosyal bilimler öğretmeni vardı. Yaklaşık bir ay önce beni aradı ve organizasyonunu yaptığı etkinliğe çağırdı, “tabii gelirim” dedim. Kendileri www.ilkteleskobum.org‘da Sayın Nurcan Örtügen Gök’den bir teleskop almışlar, bir konferans düzenlemişler ve akşam da eğer hava açarsa gözlem şenliği yapacaklardı.
Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Gedikhasanlı köyünde öğretmenlik yapan Sevgili Handan Karataş, bana bir de süpriz hazırlamış. Muhtarla bir olmuş, önce yeri düzelttirmiş, daha sonra direk için güzel bir değnek bulmuş ve Günizi için gereken herşeyi yapmış. Güzel de bir isim vermiş “Gölge Sekizi” diye. Bana uzun uzun deneyimlerini ve çocukların kazanımlarını anlattı.
Bir tanesini ben aktarayım. Haftada bir gün direğin ucunun gölgesini ölçüyorlarmış. Hasta olduğu bir gün öğrenciler tekbaşlarına ölçüm yapmışlar ve öğretmenlerine haber vermişler. “Öğretmenim gölgenin boyu kısalması gerekirken, uzadı biz anlayamadık” dedi. Olay tabii 21 Aralık’tan sonra gerçekleşiyor. “Ertesi gün gidip baktığımda bir de ne göreyim” dedi, biri direğin tepesine bir pet şişesi geçirmiş, o nedenle öğrenciler yanlış ölçüm yapmışlar ama ne olması gerektiğini artık biliyorlar.
Tebrikler Sevgili Handan, yurdumun her köşesinde senin gibi azimli öğretmenler var ama sayılarının çoğalmasını istiyorum, ümitliyim. Umarım diğer projelerin gerçekleşir. Bu konuda daha önce yazdığım iki yazının bağlantı adresleri şöyledir.
Bağlantı Adresi-1
Bağlantı adresi-2
Sevgilerimle…
Sizleri seviyorum. Türkiye ‘miz de bu asronomi işlerini gençlerimize sevdirmeyi başaranlarsınız..