Menu

Gökyüzü Fotoğrafçıları ve Yıldız İzleri

Gökyüzü fotoğrafı çekmek çok güzel bir uğraştır ama zaman geçtikçe sadece bir fotoğraf makinesi ile başladığınız süreç daha sonra çok pahalı hale gelebilmektedir. Bu uğraşa başlayanların ilk denemelerinde kutup yıldızı yöresinin fotoğrafını çekerler. Çağımızın digital makinelerini kullanarak sürekli çektikleri görüntüleri üst üste getirdiklerinde tüm yıldızların Demirkazık etrafında bir iz bıraktığını görürler. Bu çok güzel bir görüntüdür. Sevgili Uğur İkizler‘in web sayfasında bu konuda çok güzel eserleri vardır. Yıldızlar zamanla neden yer değiştirirler çünkü yer ekseni çevresinde dönmektedir ve bunun sonucunda gökyüzündeki sabit yıldızlar hareket ediyormuş gibi görülürler.

NASA gökmeni (astronotu) Don Pettit şu anda Uluslararası Uzay İstasyonunda (UUİ) görev yapmaktadır ve boş zamanlarında elindeki güzel kamera ile sanat eserleri çekmektedir. Bu kamera ile çektiklerini Google+’daki sayfasında paylaşmaktadır.

Resim.  UUİ'den çekilen resim. (Credit: Don Pettit)

Özellikle Youtube’a düşen videolarında kutup ışınımlarını gösteren videosu çok beğenilenler arasındadır. Pettit bu fotoğrafı çekerken sadece 30 saniye poz vermiş.

UUİ yer çevresinde 1.5 saatde bir tur attığı için yani çok hızlı hareket ettiğinden gökyüzündeki sabit yıldızların izi çıkmış. Çok hoş bir görüntü. Yer atmosferindeki ışıklar, çakan şimşeklerin bulutlardan yansıması ile oluşuyor. Fotoğrafın sağ üstünde UUİ’nin bir parçası görülmekte.

Sevgilerimle…

Prof.Dr.Ethem DERMAN
TAMSAT

Beğen  
Yazar

Yazar: Prof.Dr. Ethem DERMAN. Ankara Üniversitesi - Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden emekli öğretim görevlisidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir