Duvarınızda ücretsiz olarak edinebileceğiniz yeni bir sertifikaya yer açın! Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) 2016 yılında fırlatılacak olan OSIRIS-REx uzay aracı ile tahminlere göre 2182 yılında 1800/1 ihtimal dünyaya çarpma riski bulunan 575 metre çapındaki ‘1999 RQ36’ olarak isimlendirilen asteroite insansız uzay aracı yollayacak. Aracın üzerindeki mevcut özel bir sonda ile taş ve toprak örnekleri aldıktan sonra Dünyaya geri dönmesi planlandı.
2016 yılında fırlatılacak olan uzay aracı Ekim 2018 gibi söz konusu asteroit ile karşılaşacak. Uzay aracının 505 gün boyunca asteroitin yüzeyini fotoğraflayacak ve bilahare de robot kollu özel sondası aracılığı ile yüzeye inmeden yaklaşık 60 adet bozulmamış örnek alması planlandı. Görevin başarıyla tamamlanmasının ardından uzay aracı 2023 yılında Dünyaya dönecek.
Asteroidin keşfi de aslında çok uzak bir geçmişte de değil oldukça yeni. 11 Eylül 1999 tarihinde LINEAR çalışmaları kapsamında keşfedildi. Dünya için tehlike arz eden gökcisimleri sıralamasındaki yeri ise ikinci sırada. Asıl ismi “1999 RQ36” olan ve öğrenciler arasında düzenlenen yarışmayla “Bennu” ismini aldı.
NASA ve tüm insanlık için bu çalışma oldukça önem arz etmekte. Önemi ise Bennu üzerinden alınacak örneklerde Güneş sistemimizin ilk zamanlarından kalma bir ‘zaman kapsülü’ olarak nitelendirilebilecek olan organik bileşikler aranacak olması. Çalışma bir nevi geçmişe bakıp geleceği görmeye çalışmak şeklinde de özetlenebilir. Toplanacak örnekler NASA Johnson Space Center (JSC) tarafından teslim alınacak.
Lockheed Martin tarafından dizayn edilecek uzay aracının bugünkü rakamlara göre 800 milyon dolara malolacağı öngörülmekte.
Proje NASA (Goddard, JSC, KSC, MSFC, ARC, LaRC, JPL), Lockheed Martin, United Launch Alliance (ULA), Massachusetts Institute of Technology (MIT), Canadian Space Agency, Arizona State University ortak çalışması olmakla birlikte The University of Arizona Lunar and Planetary Laboratory projeyi yönetecek. Projede yer alan çalışanları görmek isterseniz buraya bakabilirsiniz.
NASA, The Planetary Society ile de bir anlaşma imzalayarak web sayfasında yer alan formu dolduran herkesin ismini uzay aracına yerleştirilecek olan bir mikrodenetleyiciye kaydederek uzaya asteroide götürecek. Sertifikanızı temin etmek için aşağıdaki adresteki basit formu doldurmanız gerekmekte. Daha sonra da açılacak küçük pencereden dilerseniz *.Pdf formatında sertifikanızı indirip bastırabilirsiniz.
http://www.planetary.org/get-involved/messages/bennu/
Ek Açıklama
Bennu: Mısır mitolojisinde sözde Güneş Tanrısı Ra’nın ruhuna sahip olduğu söylenen balıkçıla benzeyen bir kuştur. Ayrıca bu mitolojiye göre, Bennu kendini Ra Tapınağı’nın çevresinde olan kutsal bir ağacın alevinden oluşturmuştur. Başka bir anlatıma göre de, Bennu Osiris’in kalbindeki çatlaktan dışarı çıkmıştır. Bennu, papirüslerde; gri, mavi, mor ya da beyaz balıkçıl olarak resmedilmiştir. Bazı kaynaklarda ise küllerinden doğan Zümrüdü Anka (Phoenix) olarak tasfir edilmektedir.
Bennu ismi bize de yabancı değil aslında. Türkiyede en çok kullanılan isimler sıralamasında 634 olarak yer almakta ve halen 20 binden fazla kişi bu ismi taşımakta.
Osiris: Mısır kültünde, en önemli sözde tanrılardan biridir. Sözde Tanrıça İsis’in hem kocası, hem kardeşi, Horus’un ise babasıdır. Osiris bu dünyanın kural koyucusudur. Aynı zamanda tarımın ve bereketin simgesi olarak ifade edilmiştir.
Referanslar:
http://osiris-rex.lpl.arizona.edu
Roketli uzay teknolojilerine sinir oluyorum.Neden mi?
1-Dikine kalkıp havalanması
2-Yolda giderken tankları yeryüzüne bırakması
3-Uzaya çıktığında roketten ayrılması
4-Marsa gittiğinde yine roketten ayrılması
5-Paraşütle Marsa inmesi
6-Gene birşeylerden ayrılması(ayrılan parçaları bir daha kullanamıyorsun çünkü)
Halbuki yekpare tek parça olsa ;
1-Helikopter gibi havalansa
2-Uçak gibi ilerleyip uzaya çıksa
3-Hiçbirşeyi Dünyaya geri bırakmasa ya da birşeyden ayrılmasa
4-İlerlemeye devam etse
5-Yine uçak ve helikopter gibi tek parça Marsa inse (Atılgan gibi)
Uydularda böyle olsa insanlı araçlarda
Bunun çaresi var.Ne mi?
1-Nükleer elektrik reaktörü.Direkt.
Isı, su , buhar ,türbin , jeneratör olmadan.
Hem de milyarlarca watt güçle.
2-Elekromanyetik ,alan , atomik titreşimli hareket sistemi.
Işık hızına yakın belki de ışık hızında.
Birkaç dakikada Marsa ulaşıyor.
Araştırmaya başlıyor.
İlk aşamada uydular.
İkinci aşamada insanlı araçlar ve Marsta bir şehir.
Ayrıca uzay üssü,Ay üssü,Astroidler,diğer gezegenlerin uyduları ve son aşama yıldızlara yolculuk.
Filoyla gidiyorsunuz.Yolcu gemisi ve kargo gemileri.
Uyduları uzaktan ışıktan milyonlarca kez hızlı bir şekilde anında saniyelik kumanda etmekte mümkün.
Telif hakkına söz verirseniz söylerim.
Merhabalar. Yapılan çalışmaları günümüz teknolojisinin kısıtlaması engel olmaktadır. Tonlarca ağırlığın yerçekimini yenerek uzaya taşınması için halen klasik roket teknolojisi kullanılmaktadır. Helikopter gibi döner kanatlı araçların üst atmosfer katmanında kaldırma gücü, havada tutunması hava yoğunluğu, oksijen yetersizliği ve bu maksatla dizayn edilmemiş motorlar nedeniyle problemlidir. Bugün 4.000 metrede dahi turboshaft motorlar zorlanmaktadır. Işık hızı için ise henüz insan bedeninin de dayanabileceği bir teknoloji yok. Marsa insan gönderim ve koloni yerleşimi için öngörülen süre en erken 15 en iyi ihtimalle 30 yıl sonra. Ay üssü ise şu an ileri sıçrama noktası olarak planlama ve önce astronotları burada alıştırma dönemi için planlanmakta zaten. Telif hakları için dilerseniz https://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/ adresinden bireysel başvuru yapabilirsiniz. Kolay gelsin.