Bildiğiniz gibi CASSIOPE Uydusu, ilk fırlatılışı SpaceXFalcon9v1.1 uzay aracı ile 29 Eylül 2013 tarihinde gerçekleşen, Kanada Uzay Ajansı projesi olan bir uydu. Bu uydunun da kendine özgü bazı özellikleri var. 180 cm uzunluğunda, 125 cm yüksekliğinde, altıgen şeklindeki CASSIOPE, Cascade denilen ticari bir iletişim sistemi yanı sıra e-POP olarak kısaltılan (enhanced polar outflow probe=geliştirilmiş polar outflow prob) probları taşıyarak bilimsel bir deneye de yardımcı olmakta. CASSIOPE: “CAscade, SmallSat and IOnospheric Polar Explorer” kelimelerinin baş harflerinden oluşturularak uyduya isim olmuştur.
CASSIOPE uydusu, 1996 yılında 70 kg’lık küçük-pahalı olmayan, POP (polar outflow probe) olarak isimlendirilen mikro-uydular kavramı ile oluşmaya başladı. Kanada Uzay Ajansı 2000-2005 yılları arasında projeyi geliştirdi. Gelişmiş proje e-POP olarak adlandırıldı. Richmond Calgary Üniversitesi, Ottawa Commuications Araştırma Merkezi, Winnipeg Bristol Havacılık Kurumu ve MDA, BC ortak olarak projeyi desteklemekteler.
http://www.asc-csa.gc.ca/eng/satellites/cassiope.asp bağlantısındaki videoda, uydudan gelen ilk görüntüler yer alıyor. Klip, Kanada sularında güneşin yansıması ile başlıyor. Grönland, Rusya, İskandinavya üzerinde sürükleniyor. Videoda bulut, su, buz, kara kütleleri yanı sıra ve “airglow” denilen çıplak gözle görülmeyen olgular da görülmekte. Videonun sonunda ise CASSIOPE ile aynı yörüngeyi paylaşan arkadaşı bir uyduyu görebilirsiniz.
2005-2007 yılları arasında 8 adet e-POP bilimsel enstrümanı, üretildi, kalibre edildi, test edildi ve 2008-2009 yılları arasında uydu üzerinde denendi. Daha sonra uydunun uzaya gönderilmesi ile, cihazlar uzayda kullanılmaya devam ediyor.
Bu 8 prob, dünyaya yakın-uzay özelliklerini araştırmak için kullanılan, yüksek çözünürlüklü kamera, radyo alıcısı, manyetometre gibi ölçüm araçlarından oluşuyor. e-POP ekipmanlarıyla, dünyanın atmosfer, iyonosfer, termosfer tabakaları ve manyetosferi üzerinde, uydular ve radyo iletişiminde uzayın, güneş fırtınalarının zararlı etkilerini anlamak için benzeri görülmemiş detaylar elde edilmektedir. Ayrıca MDA tarafından sağlanan dijital iletişim teknolojisi de, adeta dijital bir kurye hizmeti vermektedir.
Richmond Calgary Üniversitesi, Ottawa Commuications Araştırma Merkezi, Winnipeg Bristol Havacılık Kurumu ve MDA, BC ortak olarak projeyi desteklemekteler.
Yörünge görevi 21 ay olarak tanımlanan CASSIOPE’den gelecek haberleri ilgi ile takip etmeye devam ediyoruz.
Kaynaklar:
http://mertensiana.phys.ucalgary.ca/cassiope.html
http://www.asc-csa.gc.ca/eng/satellites/cassiope.asp
http://en.wikipedia.org/wiki/CASSIOPE