Menu

Öğrenciler, Öğretmenler ve Analemma

Bir önceki göndermide Güneşin her gün aynı saatde fotoğrafını çekerek nasıl Analemma elde edildiğini yazmıştım. Öğrenciler ile bunu yapmak tabii ki zordur. Ama her şeyin bir yolu vardır. Okulunuzun bahçesine 100-150 cm büyüklüğünde düzgün bir bir çubuk dikin. Bir yıl sürede yağmurdan kardan bozulmaması için bunun demirden veya alimünyumdan olması çok daha iyi olur. Havanın açık olduğu her gün 11:55’de (yaz saati boyunca ise 12:55’de) öğrencileri bahçeye çıkarın ve tam saat başında yani 12:00’de çubuğun gölgesinin ucunu işaretleyin.

Öğrencilerden biri bu noktayı boyasa daha iyi olur ve yanına da hangi tarihte boyadığını yazsınlar. Bir yıl boyunca bu deneyi tekrarlarsanız o güzelim Analemma’ya sahip olabilirsiniz. Hatta gözlem yaptığınız günler arasına her günü işaretliyebilirseniz her yıl kullanabileceğiniz bir “Analemma Takvimi” elde edersiniz.

Resim. Micheal Kauper ve Analemma.

Tam 30 yılını çocuklara gökbilimi sevdirmek için uğraşan Micheal Kauper’i bu fotoğrafta okul öncesi çocuklar ile beraber yaptığı Analemma ile görmektesiniz.

http://radiochildcare.org/AstronomyWithChildren/Analemma_Project_with_Kids.html.

En önemli soru “siz neden yapmayasınız?”.

Sevgilerimle…

Prof.Dr.Ethem DERMAN
TAMSAT

Beğen  
Yazar

Yazar: Prof.Dr. Ethem DERMAN. Ankara Üniversitesi - Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden emekli öğretim görevlisidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir