NASA Space Apps Challenge-2017, bu yıl 29-30 Nisan 2017 tarihlerinde toplam (69) ülke, (187) mekan ve tam (25.000) kişinin aktif katılımcı ile gerçekleştirildi. Bu yıl bir önceki yıla nazaran (8) ülke ve (36) mekanın da katılımı ile (10.000) katılımcı ile daha fazla ilgi duyulduğu bir yarışma dönemi oldu. Öyle ki #SpaceApps olarak adlandırılan “hashtag” yaklaşık 40 milyon insana ulaştı. Yarışmanın Türkiye kısmı ise Ankara, İstanbul ve Samsun illerinde düzenlendi.
NASA Space Apps Challenge, gerek yaşadığımız dünya ve gerekse uzaydaki sorunları çözmek, özgün fikri paylaşmak ve çoğunluğu NASA tarafından sunulan özel veritabanlarında barındırılan açık verilerle etkileşimde bulunarak uygulamalar geliştirmek amacı olan bir nevi meydan okuma olarak adlandırılmaktadır.
Buradaki ana çalışmanın ana fikri, dünyayı değiştirmenize yardımcı olabilecek zorlukları çözmek için tek başına veya bir ekiple birlikte çalışmak olarak özetlenebilir.
NASA Space Apps Challenge, toplamda (5) ana ve yaklaşık (15) alt kategoriden oluşan meydan okuma, 48 saat süren yoğun, yorucu ancak bir o kadar da eğlenceli aynı zamanda bilimle uğraşan, bilime gönül vermiş herkesin tecrübe etmek isteyeceği bir etkinlik. NASA katılım ve daha çok fikir için neredeyse klasik yarışmalarda görmeye alışkın olduğumuz alışıldık bazı kısıtlamalara gitmediği gibi, herhangi bir yaş sınırlaması da getirmemiştir. Haliyle bu da daha esnek ve daha az bir stres ortamında katılımcıların daha yoğun odaklanmasına imkan tanımasını beraberinde getirmiştir.
Yarışmaya gününe dönecek olursak, Avustralya/Melbourne’daki Uzay Uygulamaları haliyle coğrafi konum olarak ilk Dünyada ilk başlayanlardan biri oldu. Daha sonra bunu diğer ülkeler izledi.
Türkiye bazında ise NASA Space Apps Challenge-2017’ye başvuran kişi, takım ve merkezlerin dağılımı şu şekilde gerçekleşti.
Ankara: Next Level AVM – (265) kişi (31) Takım.
İstanbul: Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü Spor Salonu – (189) kişi (17) Takım.
Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşam Merkezi – (122) kişi (14) Takım.
Özetle kayıtlar açıldıktan ve başvurular kabul edilmeye başlandıktan sonra yukarıdaki bilgilerde de görüleceği üzere Türkiye’den toplam (576) kişi (62) takım başvurusu yaptı. Ancak bu sayıdan çok az sayıda kişi takımlar çeşitli sebeplerle ya katılamadı ya da yarışmadan çekildi.
Ankara’da Next Level AVM‘de düzenlenen etkinlik, tüm katılımcıların kayıt işlemlerini tamamlaması, giriş kartlarının ve hediyelerin dağıtılmasının ardından numaralandırılmış masalarda yerini almasıyla başladı. Ardından yapılacak olan çalışmalarla ilgili bilgilendirme yapıldı ve 27 Nisan Cumartesi günü saat 12.00’da start verildi.
Yarışma devam ederken ODTÜ Genç Girişimciler Topluluğu tarafından sürpriz bir duyuru yapılarak hashtagı ile en çok oy alan takımın küçük hediyelerle ödüllendirileceği duyuruldu ve takımlar kendilerini en iyi ifade eden resimlerini Instagram sayfalarında bu etiketle paylaştılar.
Bu küçük yarışma sonucunda en çok oylanan takım fotoğrafın NST-01′ takımına ait olduğu, topluluğun Instagram uygulamasında paylaştığımız fotoğrafın altına “ggtodtu” etiketli kullanıcı adlarıyla yazdıkları “Tebrikler 2017 Space Apps Challengers! #SpaceAppsAnkara hashtagı ile en yaratıcı fotoğrafı çektiniz. Ödül töreninin ardından “Bize Danışabilirsiniz” kısmından alabilirsiniz!” notuyla öğrenildi. Bilahare tüm takım üyelerine kazandıkları hediyeler takdim edildi.
Ankara Next Level’de yapılan NASA Space Apps Challenge’de heyecanlı bir bekleyişin ardından jüri değerlendirmesi sonucunda takımların sıralaması şu şekilde gerçekleşti;
1. X-RAY
2. 3 Smart Boys
3. Nano Space Team (NST-01)
NST-01 yarışmaya; Multi Functional Human Asistant Watch (MF-HAW) taslak ve demo uygulaması ile “Live Smart” kategorisinde katıldı. MF-HAW, yarışmada diğer yazılım, görsel sunum ürünlerine nazaran somut olarak ortaya konan iki üründen biri oldu.
Üstelik 3 gün kala katılım sağlanan yarışmada; bu ürünün karar verme, takım üyelerinin fikir birliğine varması ve elle tutulur modellemesi, bunun yanında (20) sayfalık dokümantasyonuyla birlikte sadece (9) saat gibi oldukça dar bir zaman diliminde gerçekleştirildi.
NASA Space Apps Challenge-2017’ye, NST-01 olarak katılım sağlayan takım üyeleri:
- Burak YAHŞİ; Doğa Koleji, 11 nci Sınıf öğrencisi,
- Resul TÜZEN; Samsun 19 Mayıs Ünv. Bilgisayar Programcılığı 1 nci sınıf öğrencisi,
- Ceren Cansu GÜVENÇ, Türk Hava Kurumu Ünv., Havacılık ve Uzay Bölümü 3. sınıf öğrencisi,
- Burcu AYBAK; Onur Mühendislik, Lider Yazılım Müh., TA2NBA çağrı işaretli radyo amatörü,
- Yıldırım SARA; Prof.Dr. Hacettepe Ünv. Tıp Fak., Tıbbı Farmakoloji, TA2IYM çağrı işaretli radyo amatörü,
- Şafak AKÇA; Microns A.Ş. Arge Koordinatörü, TA2HF çağrı işaretli radyo amatörü,
- Ruha USLU; TA2IRU çağrı işaretli radyo amatörü,
Yarışma sonunda Dünya geneline bakıldığında, NASA Space Apps Challenge-2017 dünyası bu yıl toplam (1.982) proje üretti. İki günün sonunda her ne kadar bir sıralama yapılmış olsa da yarışma aslında tam olarak sonlanmadı. İlerleyen zamanlarda belirlenecek olan tarihlerde NASA’nın belirleyeceği sıralamaya girenler bilahare halk oylamasına sunulacak ve buradan aldıkları oylar onların NASA olan ilişkilerini bambaşka bir boyuta taşıyacak.
Ödüllendirmelerde de oldukça eli açık davranılmış ve neredeyse emek veren çok daha fazla kişinin ödüllendirilmesi hedeflenmiş. Ödül dereceleri aşağıdaki şekilde sıralandığı görülmekte.
Ödüllendirme:
- Yerel, Küresel, İnsanların Seçimi.
- Verilerin En İyi Kullanımı, Donanımın En İyi Kullanımı, En İyi Görev Konsepti.
- Galaktik Etki, En İlham Verici, İnsanların Seçimi (Earthlinks).
Birbirinden güzel dostlukların da kurulduğu bu yarışma sonunda katılımcılar hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmedi. Ardından yarışmacılar diğer yarışmacılarla vedalaşarak ayrıldılar.
TAMSAT ve NST-01 olarak;
– Öncelikle yarışma boyunca bizleri yalnız bırakmayan gözlemcilerimiz; Şahin KÜLİG (TB2BCS), Levent POSTOĞLU (TB2NJL), Orhan DENGİZ (TB2DND) ve Murat ŞEN (TA2AWR)’e,
– Bu etkinlikte emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara,
– Katılım sağlayan takım ve yarışmacılara,
– Değerli jüri üyelerine,
– ODTÜ Genç Girişimciler Topluluğu üyelerine bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz. Gelecek yıl yapılacak yarışmada görüşmek üzere.