Dostlarım buna çok güzel bir Türkçe karşılık buldular, “günizi” dediler ama nedense bana Analemma güzel bir hanımın adını anımsatıyor gibi geldiği için ben “Analemma”yı daha çok beğeniyorum. Analemma nedir derseniz, çok sabırlı astrofotoğrafçıların güzel bir uğraşısıdır. Yaklaşık 15 günde bir (şart değil, hava ne zaman açık ise) günün aynı saatinde (çok önemli) güneşin fotoğrafın aynı kare üzerine düşürülmesi ile oluşur.
Bunun için fotoğraf makinesi sabit kalmalıdır ama onun da yolunu bulanlar vardır. Eskiden film üzerine düşürürlerdi onun için makinenin sabit olması gerekirdi ama digital dünyada bu işin pek çok yolu var. Aşağıdaki fotoğraf her gün tam öğlen vakti saat 12.00’de (yaz saati 13.00’de) çekilmiştir. Dolayısıyla bir yıl boyunca güneşin tam öğlen zamanı nerede olduğunu gösterir.
Böyle bir çalışmayı Fen ve Teknoloji öğretmenleri öğrencileri ile beraber okullarında yapabilirler. Daha sonra da bu fotoğraf bize hangi gökbilim konularını öğrenmemize yardım ediyor diye tartışabilirler.
Güneşin böyle bir fotoğrafını çekmek için objektifin önüne ışığı azaltacak bir filtre koymanız gerektiğini sakın unutmayın.
Çekilen tüm digital fotoğrafları bir araya getirmek için başta Photoshop olmak üzere bir çok yazılım var. Önce bir güneşin fotoğrafını çekerek yapabildiğinizi görmeniz gerekiyor.
Gökbilim sevdalılarından da ricam bu fotoğraf bize hangi gök olayları konusunda bilgi veriyor, bildiklerini hemen fotoğrafın altında yorumlamalarını istiyorum. Biliyorum beni kırmazlar.
Bana gökbilimi çok sevdiren görüntülerden biri olduğunu sakın unutmayın. Analemma ömür boyu (değil bir yıl boyunca) beklenmesi gereken bir güzel.
Sevgilerimle…
Prof.Dr. Ethem DERMAN
TAMSAT
Hocam, çekildiği enlemden dolayı diye düşünüyorum. Ekvatora doğru gittikçe eşitlenmesi gerekir.
Sevgili Eren, geç yanıt verdiğim için kusuruma bakmayın. Soruyun yanıtı aslında Sevgili Ahmet Öztürk’e verdiğim yanıt içinde. Yer elips yörüngesinde dolanırken güneşe yakın olduğunda hızlanır Kepler’in ikinci yasası gereğince, uzaklaşınca da yavaşlar. 4 Ocak yöresinde güneşe uzak olduğumuz için yer yörüngesinde yavaşlar o nedenle aşağıdaki loop daha büyüktür. Enlemin farkını görebilmemiz için günizi’nin yer ile beraber görülmesi gerekir bu da sekizin yerden yüksekliğini etkiler. Sevgilerimle…
Hocam dünyanın yörünge hareketiyle birliklte eksen eğikliğinin değişiminden oluşur. Benim merak ettiğim bu sekizin bir tarafı büyük, bir tarafı küçük neden?
Sevgili Ahmet, yorumunuzu çok geç gördüm, dolayısıyla yanıt vermekte de, ne olur kusuruma bakmayın. Yerin dönme ekseni bir yıl boyunca değişmez dolayısıyla meydana gelen sekiz şekli o nedenle değil. Gökbilimciler, yerin yörüngesi çember değil de elips olduğu için bir ortalama güneş tanımlarlar. Nedeni de kolumuzdaki saatin doğru çalışmasıdır. Sekizin sağ ve sol şişkinlikleri bu gerçek güneş ile ortalama güneş arasındaki farktan kaynaklanır ve en büyük değeri 14-15 dakika yöresindedir. Öğle namazı neden saat 12’de okunmaz? Çünkü namaz zamanı gerçek güneşe göre ayarlanır. Bu ortalama güneş, gerçek güneş ile sadece yılda iki kez buluşur, biri 15 Nisan, diğeri 31 Ağustos yöresindedir. Dolayısıyla kesim noktasının mevsimlerin başlaması ile ilişkisi yoktur. Sevgilerimle…