Menu

Önümüzdeki Günlerde Gökyüzü

Bugünlerde ABD popüler bilim medyası özellikle son onbeş gündür Merak (Curiosity) ile meşgul. Biliyorsunuz Mars’a giden bu jip, bugüne kadar gidenlerden çok büyük ve üzerindeki aletler çok daha gelişmiş durumda. Merak 5 Ağustos günü Mars yüzeyine indirilecek. Ama Mars atmosferine girdiği andan itibaren geçecek 7 dakikaya ne isimler verdiler, NASA bir sürü video yayınladı, tam bir reklam ama halkın ilgisini de bilimsel bir olaya bu sayede çekiyorlar.

Peki Merak Mars üzerine konmayı başarırsa biz seyredebilecek miyiz? Evet. NASA kendi televizyonundan bu anı verecek. ESA da Merak’ın inişi sırasında NASA’ya her konuda yardımcı olacağını açıkladı. Biliyorsunuz ESA’nın da Mars Express uydusu Mars’ın çevresindeki yörüngede dolanıyor, onlar da ellerinden gelen yardımı esirgemeyecekler.

Biz görecek miyiz diye tekrar sorduktan sonra eğer NASA TV’yi internetten izlemiyorsanız, Merak’ı değil ama Mars’ı göreceksiniz. Bugün yarın Güneş battıktan sonra, güney-batı yönünde ufka iyice yakın üç parlak gökcisminden oluşmuş bir eşkenar üçgen göreceksiniz. Gökcisimlerinin arasındaki uzaklık yaklaşık beş derece. Bu üçgeni İstanbul’un ortasında yani ışık kirliliğinin en üst düzeyde olduğu kentte dahi ben her gün görüyorum, siz de bakın göreceksiniz.

Resim. Güney-batı ufkunda Satürn, Mars ve Spica (Başakçı).

Bu üç cisim de birbirinden çok farklıdır, bunlardan iki tanesi gezegen. En sağdaki (batı yönünde) Mars, kayalık bir gezegen. En üstteki Satürn ise bir gaz gezegendir ve Güneş Sistemi’nde yarı uzaklıktadır. Alttaki cisim ise Başak takımyıldızının en parlak yıldızı Başakçı’dır (Spica). Başakçı gökadamızın sarmal kolu üzerinde bulunan büyük kütleli mavi bir dev, aynı zamanda bir çift yıldızdır. Yerden baktığımızda her üç cisim de hemen hemen aynı parlaklıkta gözükmektedir. Gökbilim dili ile üçü de birinci kadir parlaklığında gökcismidir. Yani dürbünsüz, teleskopsuz görebilirsiniz.

Merak Mars’a indiği anda ülkemizde 6 Ağustos tarihi başlamış olacak ve bizim saatimizle sabah saat 08:31’de inecek. O zaman biz 5 Ağustos akşamı gökyüzüne bakarak Merak’ın biraz sonra ineceği yere sağ salim konması için iyi dileklerde bulunalım. Çünkü bu yürüyen araç Mars’tan bize çok farklı bilgiler gönderecek.

Sevgilerimle…

Beğen  
Yazar

Yazar: Prof.Dr. Ethem DERMAN. Ankara Üniversitesi - Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden emekli öğretim görevlisidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir