Menu

Mars Laboratuvarı – Curiosity Göreve Hazır !

Mars laboratuvarı uzay yolculuğuna hazırlandı. NASA’nın 2.5 milyar dolarlık Mars Science Laboratory adlı araştırma aracının 25 Kasım’da fırlatılması planlanıyor. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA), Mars’ta yaşam için uygun ortam olup olmadığını belirlemek üzere tasarladığı 2,5 milyar dolar değerindeki yeni robotu Mars Science Laboratory, 25 Kasım’da yapılması öngörülen fırlatma işlemi için Florida’daki rampaya getirildi. NASA web sayfasında geri sayım başladı bile !

NASA, Mars’a sekiz ay sürecek bir yolculuktan sonra varacak olan,  Curiosity (Meraklı) isimli küçük bir otomobil büyüklüğündeki tekerlekli robotun, Cape Canaveral Hava Kuvvetleri üssünden bir insansız Atlas 5 roketiyle fırlatılacağını bildirdi.

Robot, radyoaktif plütonyumun parçalanması sonucu açığa çıkan enerji ile çalışacak. Meraklı (Curiosity)’nin, Kızıl Gezegen’de bir Mars yılı (687 Dünya günü) geçirmesi ve içinde 5 kilometre yüksekliğinde bir dağ bulunduran 150 kilometre genişliğindeki dev Gale kraterini incelemesi öngörülüyor.

Resim 1. Curiosity (Meraklı) isimli robot tamamlanmış halde ve göreve hazır.

Bilim adamları, 150 kilometre genişliğindeki dev kraterde bulunan dağın, aralıksız esen Mars rüzgarının zaman içinde burayı doldurarak, şekillendirmesiyle oluştuğunu düşünüyorlar.

Resim 2. Robot üzerindeki bilimsel payload. Diğer resimler için tıklayınız.

Taşıdığı 10 bilimsel ölçüm cihazı ile, kaya parçalarının kimyasal tahlilini yapacak Curiosity, indiği Gale kraterinde yaşam için organik unsurlar bulunup bulunmadığını da inceleyecek.

Curiosity, Mars’ta 2004’ten beri keşiflerini sürdüren Opportunity ile yörüngeden faaliyetlerini devam ettiren Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ve Avrupa uzay ajansının Mars Express uzay araçlarına katılmış olacak.

Meraklı ile ilgili daha detaylı bilgileri merak etmiyor musunuz? Hazırlık süreci, uçuş animasyonları ve daha bir çok video için tıklayınız.

Kaynaklar
http://mars.jpl.nasa.gov/msl/
http://www.ntvmsnbc.com/id/25295475/ 

Beğen  
Yazar

Yazar; İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olup, TAMSAT'ta fizik/fizik eğitimi danışmanı ve genç takım koordinatörü olarak görev almakta, güneş radyasyonunun uzay araçları üzerindeki etkisi üzerinde araştırma yapmaktadır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir