Menu

Lovejoy Kuyrukluyıldızı

Kışın bu soğukta Saklıkent’e gelme planımın asıl amaçlarından biri ISON kuyrukluyıldızının (KY) fotoğrafını çekmekti. Fakat Güneşin orantısız güç kullanması sonucu o güzeli kaybettik. Onun yerine geçmez ama KY’ların hepsi güzeldir, gökyüzünde güzel poz verirler. Gökyüzünde yeni bir KY keşfettiğinizde adınızı ona verebilirsiniz. Avustralyalı Terry Lovejoy’un bulduğu bu dördüncü KY ve hepsine de adını verdi. Katalog adı C/2013 R1 olan bu KY’ı Terry 7 Eylül 2013 tarihinde 20 cm’lik schmidt türü teleskobunu kullanarak keşfetti.

Dün gece sabaha karşı 2.5 saat uğraşarak bu güzelin fotoğrafını çektim gördüğünüz gibi. 30 saniye poz süresi vererek 88 görüntü almıştım ama uydu geçenleri ve DSS’in kabul etmediği görüntüleri bir kenara koyarsak 64 tanesini istifledim. Yani toplam 32 dakika poz verilmiş bir fotoğraf elde ettim.

Resim. Lovejoy Kuyrukluyıldızı.

Resim. Lovejoy Kuyrukluyıldızı.

Flat, dark ve bias görüntülerini sabah ezanından sonra çektim ve istiflerken kullandım. Çektiğim her kare buraya koyduğum görüntüden daha iyiydi. Nedeni ise yıldızlara göre hizalama yaptım. Fakat gözlem yaptığım süre boyunca Lovejoy gökyüzünde yol almıştı. Hizalamayı KY’a göre yapabilseydim çok daha güzel bir görüntü elde edecektim. Elimdeki ham görüntüleri daha sonra tekrar işleyeceğim.

Beğen  
Yazar

Yazar: Prof.Dr. Ethem DERMAN. Ankara Üniversitesi - Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden emekli öğretim görevlisidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir