Menu

CubeBug-1 Uydusu

Bu kez konumuz bir Arjantin küp uydusu olan CubeBug-1. Standart 2U’luk yapıdaki bu uydu için Arjantin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Satellogic S.A. ve Bariloche Radyo Kulübü sponsorluk ve destek sağlanmıştır. Aynı zamanda teknolojik demonstrasyon görevi kapsamında geliştirilen ilk uydu olma özelliği de taşımaktadır.  Çalışma kapsamında uydu ve elde edilecek olan veriler, üniversite projeleri ve araştırma laboratuvarlarında kullanılmak üzere yeni (mekanik, donanım, yazılım bazlı) küp uydu dizaynı açık kaynak kodlu olacak şekilde amatör projelerde kullanılacaktır.

CubeBug-1’in fırlatılması için ilk başta Rus DNEPR roketleri ile Kasım 2012 ayı fırlatma penceresi öngörülmesine rağmen, Rus fırlatıcı lansmanının gecikmesi nedeniyle bilahare Temmuz 2013 ayına ertelenmişti. Daha sonra da fırlatıcı değişikliği yapılarak uydunun Nisan 2013 ayında Çin’den gönderilmesi planlandı. Yeni planlamaya göre ise uydu 26 Nisan’da Çin’in Jiuquan Uzay Merkezi‘nden Long March CZ-2D roketi ile diğer yüklerle birlikte gönderilecek.

İlk seri uyduda faydalı yük ve özel olarak tasarlanmış ARM tabanlı uçuş bilgisayarı, sürücü devreleri, nano tepki tekeri ve düşük çözünürlüklü bir kamera gibi görev bileşenleri test edilecek. Uydu, birincil öncelikli görevlerini tamamladıktan sonra amatör radyo uygulamaları, bir digipeter ve diğer bilimsel faydalı yük verilerinin aktarım çalışmaları ile görevine devam edecek.

Resim. Image © Copyright http://1.cubebug.org

Resim-1. CubeBug-1 genel yapının dış görünüşü. (Image © Copyright http://1.cubebug.org)

Haberleşme sistemi olarak uyduda 437.445 MHz. frekansında 9k6 (9600 baud) GMSK yarı çift yönlü (half dublex) haberleşme öngörülmüş. Buna göre işaretçi (beacon) sinyali “CUBEB” etiketli olarak 437.445 MHz’de AX.25, 1200bps ve AFSK olarak, telemetre için ise 9600bps ve GMSK modunu kullanacak. Telemetre veri yapısını aşağıda görebilirsiniz. (Resimlerin üzerine tıklayarak daha büyük hallerini inceleyebilirsiniz.)

Resim-1.

Resim-2. Örnek telemetre verileri. (Image © Copyright http://1.cubebug.org)

Resim-2.

Resim-3. Örnek telemetre verileri. (Image © Copyright http://1.cubebug.org)

Haberleşme sisteminde yeni bir sistem tasarımı yerine hazır bir sistem olan Li-1 radyo kullanılmış. Bu tür radyo, FSK ve GMSK olarak çalışabilen çift yönlü bir telsiz sistemi (transceiver) olarak düşünülebilir. Benzer bir yapı da daha önce sayfalarımızda incelediğimiz Radio Aurora eXplorer (RAX) uydusunda da kullanılmıştı. Yapı itibariyle de küçük olması (standart bir PC/104 formunun yarısı kadar), frekans ve sapma seçilebilirliği ve kapalı yapısı ile korunaklılığı muhtemel tercih sebepleri gibi görünüyor.

Resim-2. CubaBug-1 genel dış yapı. Image © Copyright http://1.cubebug.org

Resim-4. CubeBug-1 genel dış yapı çizimi. 2U2luk yapının üzerine monteli Güneş panelleri ve açılmış anten sistemleri görülmekte. (Image © Copyright http://1.cubebug.org)

130-450 MHz aralığında çalışan bu sistem AX.25 protokolünü ve alt yapısını da desteklemekte. Ayrıca seri UART ile konfigürasyonda 115kbps hızda kadar çıkabiliyor. Opsiyonel olarak AES 128 veya 256 bitlik şifreleme desteği sağlasa da amatör bandda çalışma olduğu için muhtemelen kullanılmamış olacağını düşünüyorum.  Uydu iç yapısı hakkında daha fazla bir bilgi paylaşılmadığı için incelememiz de burada sona eriyor.

Referanslar:
CubeBug-1 uydusu blog
CubeBug-1 Twitter
AMSAT-UK

Telif Hakkı Uyarısı:
TAMSAT web sayfasında bu konunun yayınlanabilmesi amacıyla, yazıda yer alan bilgi ve resimler için AMSAT-UK‘den yazılı izin alınmıştır. Yapılacak olan alıntılarda yazı ile birlikte orijinal referanslar da eklenmelidir.

Beğen  
Yazar

TAMSAT Yönetim Kurulu İdari Başkan Yardımcısı. Çağrı İşareti: TA2IRU

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir