Menu

Uzayda Yine Su Bulundu !

Avrupa Uzay Dairesi genç bir yıldızın çevresinde gaz, tuz ve buz parçacıklarından oluşan bir çember buldu. Bilimciler, kuyruklu yıldızlar arasında dünyadaki suya en benzeyen suyun Hartley 2 kuyruklu yıldızında gözlemlendiğini açıkladı. TW Hydrae adlı genç yıldız Dünya’dan 175 ışık yılı uzakta bulunuyor. 

10 milyon yaşında olduğu tahmin edilen çemberindeki parçacıklar zamanla gezegen ve kuyruklu yıldızlara dönüşecek.  Kuyruklu yıldızların taşıdığı buz parçacıkları ise, temas ettikleri yeni gezegenlerde deniz ve okyanuslar oluşmasına sebep olacak.

Herschel uydusundan elde edilen bulgular,  TW Hydrae’nin çemberinde Dünya’daki tüm okyanusları binlerce kez dolduracak miktarda su kaynağı bulunduğunu gösteriyor.

Hollandalı ekibin başkanı Leiden Üniversitesi’nden Michiel Hogerheijde, Güneş Sistemi’nin de birkaç milyaryılönce aynı şekilde oluştuğunu söylüyor.

Yeni araştırmadan çıkarılan önemli bir sonuç Dünyagibi gezegenlere suyun kuyruklu yıldızlar aracılığıyla gelmiş olması. Başka bir önemli sonuç başka yıldızlarda da Dünya gibi binlerce denizli gezegen bulunması ihtimali.

Yılbaşında Amerikalı gökbilimciler Dünya’dan 12 milyar ışık yılı uzaktaki bir gökadada su bulmuştu.  Gökadanın merkezindeki karadeliğin çevresinde dönen su kütlesinin miktarı, Dünya’daki tüm okyanuslardan 120 trilyon kat daha fazlaydı.
TW Hydrae,uzay,yıldız,okyanus,su,gezegen

Sonuçları Nature dergisinde yayınlanan çalışma, dünyadaki suyun çoğunun gezegenimize çarpan kuyruklu yıldızlardan gelmiş olabileceğine işaret ediyor.

Dünyanın oluşumundan birkaç milyon yıl sonra kuru ve kayalık olduğu biliniyor. Bugün gezegeni kaplayan suyun büyük olasılıkla uzaydan gelmiş olduğu sanılıyor.

Bugüne kadar yalnızca 5-6 kuyruklu yıldızdaki döteryum oranı ölçülebilmiş ve hepsinde okyanuslardaki oranın iki katı döteryuma rastlanmıştı. Buna karşılık asteroitlerin döteryum oranı, dünyaya çarpan göktaşlarının kaynağı bu küçük gezegenler olduğu için daha iyi biliniyor.

Kaynaklar
http://www.veteknoloji.com/bir-yildizda-dunyalar-dolusu-su-bulundu-46808-7-.html
http://www.ntvmsnbc.com/id/25286377/

Beğen  
Önceki Yazı
Sonraki Yazı
Yazar

Yazar; İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olup, TAMSAT'ta fizik/fizik eğitimi danışmanı ve genç takım koordinatörü olarak görev almakta, güneş radyasyonunun uzay araçları üzerindeki etkisi üzerinde araştırma yapmaktadır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir