Menu

UBAKUSAT Uzay Yolculuğuna Basladı

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Labratuvarı ile TAMSAT Amatör Uydu Teknolojileri Derneği işbirliği ile hazırlanan UBAKSAT uzay yolculuğuna başladı.

TAMSAT üyesi radyo amatörleri tarafından tasarımı, imalatı ve testi gerçekleştirilen modüllerin de yer aldığı UBAKUSAT uydusu yakın zamanda uzaya bırakılmayı bekliyor.
UBAKUSAT küp uydusu 2 Mart 2018 tarihinde FALCON 9 CRS 14 fırlatması ile uzay yolculuğuna başladı. 4 Nisan 2018 tarihinde gerçekleşecek Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) kenetlenmesinde ISS’e aktarılan kargolar içinde yer alan uydumuzun 7 Mayıs 2018 haftası içerisinde uzaya bırakılması planlanıyor. Uzaya bırakma işlemi ISS üzerinde bulunan küp uydu fırlatma platformları tarafından gerçekleştirilecek ve uydumuz çalışmaya başlayacak.

TAMSAT’ın ana yük ve bir dizi ürününü ile yer aldığı bu projenin en büyük destekçisi; tüm üyelerimiz olduğu gibi İstanbul Teknik Üniversitesi, Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı (USTTL), İTU teknoloji şirketleri Gumush Uzay Ltd. ve Ertek Uzay Ltd. de çalışmaya teknik katkı veren kuruluşlardır.

TAMSAT, UDHB, UTGM, USTTL, Japonya Hükümeti, Laboratory of Spacecraft Environment Interaction Engineering Kyushu Institute of Technology ve JAXA, UBAKUSAT küp uydusu projesinin; geliştirilmesi ve fırlatılması işlemlerini işbirliği içerisinde yürütmüşlerdir.

Genel Bilgiler
–UBAKUSAT uydusu 3 birim küp uydu (3U, 10cm X 10cm X 30cm) boyutlarındadır.
–Uydumuz ana yük olarak TAMSAT üyeleri tarafından geliştirilen Lineer VHF/UHF Transponderi taşımaktadır. Transponder aynı zamanda uydu görev yönetimini de desteklemekte olup, 50KHz bant
genişliğine sahiptir.
– Uydunun sağlık durumu bilgilerinin aktarılması için UHF frekanslarında çalışan bir BEACON sistemi bulunmaktadır.
– TAMSAT üyeleri tarafından hazırlanan ve sadece tek bir karttan oluşan “TAMSAT MikroSAT” uydusu da aynı gövde içinde yer alan 2’nci bir uydu olarak ilk uzay deneyimini yaşayacaktır.
– UBAKUSAT Uydusunun mekanik yapısı Gumush Uzay Ltd. tarafından sağlanmaktadır.
– Uydunun pasif yönelim kontrol sistemi; İTÜ USSTL tarafından geliştirilmiştir.
– Uydu elektrik güç sisteminin 30 W/saat pil kapasitesi vardır. Panel tasarımları USTTL ve Gumush Uzay Ltd. tarafından yapılmıştır.
– Uydu yazılımı TAMSAT ve USTTL işbirliği içerisinde hazırlanmıştır.
– Uydu testleri USTTL’de gerçekleştirilmiş daha sonra Japonya’da KIT Labratuvarlarına götürülmüştür.
–Uydu uçuşa hazır halde Japonya, Laboratory of Spacecraft Environment Interaction Engineering Kyushu Institute of Technology’de uçuş öncesi kabul testlerinden geçerek fırlatılmak üzere JAXA’ya teslim edilmiştir..
–Fırlatma UDHB-HUTGM ve Japonya-JAXA tarafından karşılanarak FALCON 9 CRS 14 fırlatması ile gerçekleşmiştir.
–Uluslararası Uzay İstasyonu ile kentlenme için planlanan tarih 4 Nisan 2018’dir.
–Uluslararası Uzay İstasyonundan bırakılma için planlanan tarih 7 Mayıs 2018 haftasıdır.

Uydu Çalışma Frekanslar:
Transponder:
Uplink : 145.940 – 145990 MHz
Downlink: 435.200 – 435250 MHz
Beacon: 437.225 MHz

Aşağıdaki resimlerde Japonya KIT’de çekilen fırlatma adaptörü ve güneş simülatörü testlerinden alınan görüntüler yer almaktadır.

 

 

Beğen  
Yazar

TAMSAT - Sistem Mühendisliği Teknik Danışmanı Ankara

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir