Menu

Rus Uyduları Düştü: Programlama Hatası mı?

Ria Novosti gazetesinin haberine göre; üç Rus navigasyon uydusu, Pazar günkü fırlatma işlemi sonrasında Honolulu’nun 932 mil kuzeybatısında Pasifik Okyanusu’na düştü. GLONASS sistemine katılacak olan üç uydu bir Proton roketinin yükü olarak Rusya’nın Kazakistan’da bulunan Baykonur üssünden fırlatılmıştı. Khrunichev Uzay Merkezi yetkilileri, fırlatılıştan 10 dakika sonra ortaya çıkan sorun nedeniyle uyduların uygun yörüngeye oturmadığını bildirdiler. Ria Novosti gazetesinde, ismi açıklanmayan bir uzay endüstrisi kuruluşundan alınan bilgiye göre, sorunun bir programlama hatasından kaynaklanmış olabileceği belirtiliyor.

Gazete haber kaynağının; “İlk bilgilere göre, ateşleme sonrasında Proton roketinin kendisinde bir teknik sorun bulunmadığının belirlendi. Bir grup uzman, Proton’un üzerindeki bilgisayarda çalışan programdaki yazılım hatalarının, normal bir istemmiş gibi roket motorlarına hatalı olarak ekstra ateşleme komutu gönderdiğini ve bu da uyduların yanlış yörüngeye geçişine sebep oldu.” dediğini bildirdi.

Resim. Glonass Uydusu. Image credit: /visualrian.com, visualrian.com

GLONASS uyduları Rusya’ya, ABD’nin kullandığı GPS uydularında olduğu gibi Navigasyon servisi veriyor.

Reuters’e göre; bu olay, Rusya Başbakanı Vladimir PUTIN’in de zaman zaman önemini belirttiği ve GLONASS sistemini kullanan son kullanıcı pazarına destek olarak son 10 yılda harcanan 2 milyar Dolar tutarındaki “uydu navigasyon egemenliği yarışması” nın yavaşlamasına sebep olabileceği belirtiliyor.

Ulusal GLONASS Şirketinin Genel Müdürü Alexander Gurko’nun ifadesine göre Rus navigasyon pazarı bu yıl 1 Milyar Dolar’dan, 2014 yılında yaklaşık 10 Milyar Dolar’a çıkacak. Beklentilerine göre GLONASS teknolojisi Hindistan, Ortadoğu Ülkeleri ve eski Sovyet Ülkelerinde geniş Pazar bulacak.

Halen (26) GLONASS uydusu yörüngede görev yapıyor.

Kaynak:
Reuters
ve SPACE.com
.By Ron Grunsby

Beğen  
Yazar

Yazar; İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olup, TAMSAT'ta fizik/fizik eğitimi danışmanı ve genç takım koordinatörü olarak görev almakta, güneş radyasyonunun uzay araçları üzerindeki etkisi üzerinde araştırma yapmaktadır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir