Menu

Kepler Teleskopu Dünyaya Çok Benzer Yeni Bir Gezegen Keşfetti

NASA’nın gezegen avcısı Kepler teleskobu, Kepler-22b ismi verilen ve atmosfer sıcaklığı dünyaya çok benzeyen bir gezegen keşfetti. Gezegen, Dünya’ya yaklaşık 600 ışık yılı  uzaklıkta ayrıca yaşanabilir bir gezegen olma ihtimali bulunuyor. Güneş sistemi benzeri bir sistemin en küçük gezegeni olan Kepler 22b’nin takip edilmesi sonucunda daha fazla bilgi elde edilecek. Kepler-22b’nin çapı dünyanın 2,4 katı daha büyük. Bilim adamları henüz Kepler – 22b’nin kayalık, sıvı veya gaz bileşiminden oluşan bir gezegen olup olmadığını bilmiyorlar.

NASA’nın Washington’da bulunan Genel Müdürlüğünde Kepler programı başkanı Douglas Hudgins açıklamasında bu keşif için; “Dünyanın ikizini bulmak için çıkılmış yolda önemli bir kilometre taşı” olarak nitelendi.

Kepler’in bulduğu sonuçların, evrendeki yerimiz hakkındaki büyük sorulara cevap vermesi için bilim adamları çalışmalarına hızla devam ediyor.

Bir gezegenin keşfi için üç kez sinyal alınması gerekiyor. NASA Ames Araştırma Merkezi’nde baş araştırmacısı William Borucki; “Kader bu gezegeni keşfetmemiz için yüzümüze güldü.

İlk geçiş, uzay aracının hazırlıkları tamamlandıktan tam 3 gün sonra gerçekleşti. Gezegeni tanımlayan üçüncü geçiş ise 2010 yılı tatil sezonu boyunca tanık olduk” dedi.

Resim. Güneş sistemi ile Kepler – 22b’nin karşılaştırılması (Kaynak NASA).

Kepler-22b, 600 ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır. Gezegen, Dünya’dan çok daha büyük olmakla birlikte, 290 gün güneş benzeri bir yıldızın etrafında yörüngede olması ve atmosfer sıcaklığı ile dünyamıza oldukça benzemektedir.

Biraz daha küçük ve daha serin olmasına rağmen gezegenin ana yıldızları, güneş gibi aynı sınıf, G-tipi olarak adlandırılan türe aittir.

Şubat 2011 yılında bildirilen 54 yaşanabilir bölge gezegen adayları arasında Kepler-22b teyit edilecek ilk gezegen oldu. Bu bir dönüm noktası, keşif  “The Astrophysical Journal” dergisinde yayınlanacak.

Fatma Nur AKI
TAMSAT-Bilim

Haber Tercüme Kaynağı:
http://www.nasa.gov/

Beğen  
Yazar

Yazar; İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olup, TAMSAT'ta fizik/fizik eğitimi danışmanı ve genç takım koordinatörü olarak görev almakta, güneş radyasyonunun uzay araçları üzerindeki etkisi üzerinde araştırma yapmaktadır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir