Menu

Mobil APRS Projesi-1

E-Dergi’nin, sayısal (digital) modlar başlığı altında ve yaklaşık yedi bölüm halinde yayınlamayı düşündüğüm yazı dizimde; çalışmalarına 2007 yılında başlamış olduğum bir mobil A.P.R.S. sisteminin nasıl yapıldığına dair gözlemlerimi, test süreçleri ile ilgili izlenimlerimi, aldığım not ve hatıralarımı burada sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Uygulama belki radyo amatörleri için yabancı değil, ancak bilmeyenler için kısaca özetlemek gerekirse APRS, İngilizce’de Automatic Packet Reporting System (Türkçe’de: Otomatik Pozisyon Raporlama Sistemi) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma olarak tanımlanabilir.

APRS

Öncelikle beni bu çalışmaya heyecanla sürükleyen değerli büyüğüm TA2A Fethi CANGIR (SK) beyi burada bir kez daha rahmetle anıyorum.

APRS

Her şey kaçamak bir hurdalık gezintisi sırasında (2) adet aktif GPS anteni bulmak ile başladı. Asıl amacım fare tipi GPS alıcısına aldığım bu antenlerin entegrasyonunu ve testlerini yapmaktı. Bir gece yarısı hurdalarımı karıştırırken yıllar önce değerli büyüğüm (TA2T) A.Tahir DENGİZ beyin önerisi ile gümrük mallarının satışının yapıldığı mağazadan aldığım Garmin HVS-35 GPS alıcısına gözüm takıldı.

APRS

APRS

Bu bölümün çalışmasında kullandığım malzemeler:

– Garmin HVS-35 model fare tipi GPS alıcısı,
– Hurdalık malı harici GPS anteni,
– Ayakkabı boyası kutuları,
– Birazcık RG-178 50 Ohm RF kablo,
– SMA konnektörler ve adaptörler,
– Çift yüzlü bant,

v.b. alet,edavat…

GPS alıcısının kenarlarını maket bıçağı ile keserek açtım. İçindeki kendi antenini ve bağlı bulunduğu alüminyum plakanın lehimlerini vakumlu pompa yardımı ile çekerek, GPS alıcısının antenini ayırdım.

APRS

APRS

APRS

Hurdadan aldığım GPS antenlerinin birinin RF çıkışını GPS alıcısının anten girişine irtibatlandırarak GPS alıcısına gerekli olan 12 Volt besleme gerilimini uyguladım. GPS alıcısının veri (data) uçlarını bilgisayarımın seri potuna aşağıdaki resimdeki gibi bağladım.

APRS

APRS

Hyper Terminal programını kullanarak veri (data) akışını izlemeye çalıştım. Ancak herhangi bir veri (data) data akışının olmayışını görmem ve İnternet’ten araştırmam sonucunda hurdadan aldığım antenlerin birer aktif anten olduğunu ve besleme gerilimi olmadan sonuç alamayacağımı öğrendim. Hemen aşağıdaki resimlerde görünen DC blokaj devresini kurarak devreye tekrar enerji verdim.

DC Blokaj Devresi Nedir?

Kondansatörün elektronik devre elemanın herhangi bir DC devre üzerinde seri bağlantı uygulamasını gerçekleştirilerek DC voltajın süzülmesi veyahut DC voltajın bloke edilmesi işlemidir.

10 metre RG-178 50 Ohm RF kablonun bir tarafının canlı ucunu aktif GPS antenin RF çıkışının ucuna ekran telini şasesine irtibatlandırdım. Diğer tarafının canlı ucunu 100nF mercimek kondansatöre bağlayarak buradan 5Volt DC besleme gerilimi verdim. Kondansatörün diğer ucunu ise GPS alıcısının anten girişine irtibatlandırdım. Aktif anteni geçici platformuma (pencere önüne) yerleştirdim. Böylelikle antene vermiş olduğum DC 5 Volt gerilim sadece anteni beslemiş, GPS alıcısının anten girişine zarar vermemiş olduğunu ve bir RF kablo üzerinden 1,5 GHz. RF sinyali ile DC voltajın nasıl yol aldığının pratiğinin gözlemlemiş oldum.

APRS

APRS

APRS

APRS

Sonuç olarak sisteme tekrar enerji verdiğim andan itibaren Hyper Terminalde mantıklı verilerin (data) aktığını gözlemledim. UI-View APRS yazılımının GPS monitör terminalinden de test ettim.

APRS

APRS

‘’Visual GPSXP’’  isimli GPS monitör yazılımını netten indirerek yapmış olduğum çalışma sonucunda GPS alıcısının kendi orijinal anteninden daha hızlı bir şekilde uydulara kayıtlandığını gördüm.

APRS

Aktif anteni kutulamak için ayakkabı boya kutusunu kullandım. Bu kutuya aktif anteni yerleştirmek için biraz mekanik çalışmalar yaptım.

APRS

APRS

Yapmış olduğum bu çalışma bana DC blokaj devresinin pratiğini, GPS yazılımları ile eğlenceli çalışmalar yapmamı ve uzun soluklu bir projeye doğru heyecanla sürüklenmeme sebep oldu. Sonraki bölümlerde projenin ilerleme safhalarını anlatmaya çalışacağım.

Devam edecek…
Selam ve Saygılarımla.

Beğen  
Yazar

Haberleşme Sistemleri Teknik Danışmanı Ankara

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir