Menu

Mobil APRS Projesi-3

Merhaba değerli arkadaşlar. Enver İLİKÇİOĞLU, TA8L beyin APRS-Digipeater dizisine başlamasıyla birlikte APRS konularımız iki koldan hızla ilerlemekte. Bugün, “Mobil APRS Sistemi” maceralarına serimizin üçüncü yazısı ile devam ediyoruz. 2007 yılında değerli büyüğüm TA2A Fethi beyin isteği üzerine Deniz Elektronik firmasından bir GPS uygulama kartı almıştık. Güzel ve de öğretici testler sonucunda yapmış olduğumuz bu uygulama kartının üzerindeki GPS modülünü söküp, yerine aktif antenli GPS almacını yerleştirmek aklımızdan geçti. Hemen entegrasyon faaliyetine başladık.

Öncelikle çalışmaya uygulama kartının GPS RXD girişine aktif antenli Garmin HVS-35 modülünün TXD portunun irtibatlandırılması ile başlandı. Yine aktif antene DC blokaj devresi (Fantom besleme) yaparak (5) Volt DC besleme gerilimi verildi. Uygulama kartının seri arayüz portunu da bilgisayarın seri portuna irtibatlandırıldı.

Aktif antenin RF kablosunu (5) metre RG-178 ince 50 Ohm empedansa sahip az kayıplı kablo ile “SMA-SMA” ara geçiş konnektörleri kullanarak uzatıldı. Aktif GPS antenini çalışma odamın penceresindeki anten platfomuna yerleştirerek testlere başlandı. Bu çalışma süresinde uzatılan kablonun az kayıplı olmasına rağmen (5) metreden sonra GPS sinyal seviyelerinin düşmesini ve dolayısı ile uydulara kayıtlanamadığını gerek modül üzerindeki LCD ekrandan gerekse seri arayüze bağlı bilgisayardan gözlemlendi.

Testler sırasında ve sonrasında (halen devam eden projelerde) GPS monitör yazılımı olarak VisualGPS-XP programı kullanıldı. Buraya tıklanarak yazılımın “Beta” sürümü indirilebilir ve ücretsiz olarak kullanılabilir. Yazılımda kullanılan yaklaşık (10) adet modül ile öğretici bir o kadar da eğlenceli testler yapılabildiği gibi GPS’ler konusunda genel amaçlı bilgi sahibi olmamıza yardımcı olacağına inanıyorum.

Programa başlamadan önce gerekli olan seri arayüz ayarlarını yapmak ve GPS enerjisini vermek gerekiyor.

Seri arayüz ayarlarını yaparken programda “connect to gps” menüsünden “connect using serial port” seçeneğinden port ve iletişim hızı ayarlanır.

Sırası ile programdaki modüllerin işlev tuşlarını kullanarak GPS sinyalleri analiz edilmeye başlanır.

Programda kullanılan modüller ve işlevleri:

Command Monitor: Bu modül GPS ile PC arasındaki fiziksel bağlantı gerçekleştiği andaki ham data akışını gözlemlememize yardımcı olur.

Signal Quality: GPS cihazının uyduları ararken uydulardan gelen sinyal seviyesi ve  kalitesini analiz etmek için kullanılır. 

Navigation: GPS kayıtlandıktan sonra koordinatlarımızı görmek için kullanılır. 

Survey : Hareket halinde iken yol güzergahını programın harita şeklinde çizmesine yardımcı olur. 

Compass: Yatay bir düzlem üzerinde yönümüzün açısını gösterir. 

Altimeter : Deniz seviyesinden ne kadar yüksekte olduğumuz hakkında küçük bir hata payı olmakla beraber bilgi verir. 

Speedometer: Hareket halinde iken hızımızı mil cinsinden gösterir. 

Vertical Speed: Yükseliş hareketi yaparkenki hızımızı (m/sn) gösterir. 

Attitude: Eğimi gösterir. 

Yukarıdaki resimde siz değerli okuyuculara program konusunda bildiklerimi anlatmaya çalıştım. Dizimizin sonraki bölümlerinde mobil APRS sisteminin kutulanması, test ve araca entegrasyon işlemlerini göreceğiz.

Selam ve saygılarımla.

Beğen  
Yazar

Haberleşme Sistemleri Teknik Danışmanı Ankara

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir