Menu

Hint Uydu Roketi Havada İnfilak Etti!

25 Aralık 2010’da Hindistan’ın güneyindeki Sriharikota – Satish Dhawan fırlatma merkezinden fırlatılan roket havalandıktan bir kaç dakika sonra havada infilak etti. United News of India (UNI)’nin bildirdiğine göre; Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) tip roketin bir Hint haberleşme (telekomünikasyon) uydusu GSAT-5P’yi taşıdığı öğrenildi. Fırlatma işleminin gerçekleştirilmesinden sonraki ilk (50) saniyede herşeyin normal seyrettiği sırada, roketin irtifa kaybetmeye başladığı ve ardından da beklenmedik bir şekilde infilak ettiği öğrenildi. GSLV tip roketlerde Rus mühendislerde çalışmıştı.

Hindistan, 2010’da bu tür ağır yükleri taşıyacak roket sistemlerinin ilk aşaması için “Cryogenic Motor” sistemini de geliştirilmişti. Patlamanın bu yeni geliştirilen motordan kaynaklanmış olabileceği öne sürülse de Hint Uzay Araştırmaları Organizasyonu – Indian Space Research Organisation (ISRO)’nun ancak incelemeler neticesinde detaylı bir açıklama yapacağı da gelen haberler arasında.

Diğer yandan Hindistan’ın 2016 yılında insanlı uçuş planladığı, bu kazanın planlamaları etkileyip etkilemeyeceği ise henüz bilinmemekte. Bu kaza Hindistan’ın ne yazık ki ilk başarısız çalışması değil.

Daha önce de Nisan 2010’da bir AR-GE roketi Bengal körfezine düşmüş, 2008 yılında da Ay yörüngesine gönderdiği roket ile 2009 yılında iletişim kesilmişti.

Roket fırlatma işlemi bu kez her ne kadar başarısız da olsa araştırmaların durmayacağı bir gerçek. Nitekim daha önce de benzer kazalar diğer uzay çalışması yürüten büyük kuruluşların da başına gelmişti.

Hindistan 1994 yılından itibaren (44) metre uzunluk (220) ton ağırlığı olan PSLV roket serisi ile Hint yapımı bir dizi uydu projesi başlatan ve günümüzde ticari uydu fırlatma pazarına girmek için çalışmalar yapan Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin ve Fransa’dan sonra beşinci ülkedir.

NASA’nın da üzerinde çalıştığı Cryogenic Motorlar hakkında detaylı bilgi almak isteyenler bu linke bakabilirler.

Beğen  
Sonraki Yazı
Yazar

Yazar; İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olup, TAMSAT'ta fizik/fizik eğitimi danışmanı ve genç takım koordinatörü olarak görev almakta, güneş radyasyonunun uzay araçları üzerindeki etkisi üzerinde araştırma yapmaktadır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir