Menu

144 MHz Anten – JPole

Merhabalar. Sıra geldi ikinci antenimizi yapmaya. İlk yazıda belirttiğimiz gibi bu defa 450 Ohm anten iniş kablosundan yapılan 5/8 dalga boylu bir JPole anteni yapmayı deneyeceğiz. Antenin yapımı KB1DIG & KB1GTR Hampage de detayları ile anlatılmış. Aslında 1/2 dalga boylu olarak tasarlanmış bu antenin yazısında daha fazla güç elde etmek için 5/8 dalga boyu tavsiye edilince hiç düşünmeden bu tasarıma göre planlarımızı değiştirdik. Antenin yapımı boyunca karşımıza bir sürü terslik çıktı. Nedeni yazarın kullandığı malzeme ile bizim buradan bulabildiklerimizin arasında görünmez ama nedenini anlayamadığımız bir şekilde tasarımı etkileyen farklılıklar ve malzemenin kalitesi.

Aslında yaptığımız antenden çok arkadaşların bu projelere katılımı bu yazıda en çok ağırlık verilmesi gerken bir konu. Abartısız olarak söyleyebilirimki dernek lokalinde bulunan herkes bir şekilde projenin bir ya da daha çok noktasında büyük bir heyecan ve arzu ile katkıda bulundu. Bunu anlatabilmek için uzun bir süre doğru tanım ve kelimeleri bulmaya çalıştıysamda bulabildiklerimin hepsinde bir anlatım yetersizliği ve eksikliği olduğundan vazgeçip anlatımı antenin yapımı ile sınırlı tutmaya karar verdim.

ŞemaGelelim antenimizin yapımına, önce gerekli olan şeyleri sıralayalım;

  1. 175 cm 450 Ohm Ladder tipi anten iniş kablosu (içi tek kalın bakır kablolu olacak)
  2. ½ parmak 16 cm plastik boru
  3. PL-259 konnektör
  4. 5 metre naylon ip
  5. 2 metre RG-58

Aletlerimize gelince;

  1. 30-40 Watt havya
  2. Lehim
  3. Keskin bir çakı ya da bıçak
  4. Şerit metre
  5. Yan keski

Tabi biz bunlara ek olarak yaptığımız anteni ölçmek için MFJ-259B anten analiz cihazı kullandık. Eğer bu tip bir cihaza erişme olanağınız yoksa empedansı için sitemizin Devreler bölümünde bulacağınız Anten Analiz devresini, SWR si için ise biraz daha sabredip ilerideki haftalarda yayınlayacağımız VHF SWRMetreyi yapıp kullanabilirsiniz.

Önce kablomuzu yandaki ölçülere gore işaretledik. En dikkat ettiğimiz nokta koaksiyal kablonun bağlantı “B” noktasının kablomuzun pencere bölümüne denk gelmesi için başlangıcın “A” dolu noktadan yapılması. Nedeni ise lehim yapmak için kabloyu sıyırırken ve lehim yaparken zorlanmamak.

Anteni aldığımız sitede “C” noktasından “D” noktasına kadar kablonun sıyırılıp bakırın açıkta bırakılması tavsiye ediliyor. Biz bakırı yıpratıcı dış etkenlerden korumak için plastiğini sıyırmadık.

Ve antenimizi yapmaya “A” noktasından başlıyoruz. Kabloyu kesmeye başlamadan önce “A” noktasında kablonun iki tarafının birleştiğini unutmayın. O yüzden keserken bu noktanın yaklaşık 2 cm altından başlayacağız.

A noktası

Kablonun plastiğini sıyırdıktan sonra birbirinin üzerine gelecek şekilde iki tarafı katlayıp birbirine lehimliyoruz.

A Noktası

Sonra “C” noktasında kablonun bir tarafını “D” noktasında da iki tarafını kesiyoruz. Kestiğimiz parçayı ayırmak için kabloyu gergin tutarken bıçakla ayırdığımız taraf ile kalacak taraf arasındaki plastik dolguları kesiyoruz. Keserken kabloya zarar vermemeye dikkat edin.(DİKKAT: Kendinize zarar vermemek için bıçağın keskin ağızı size uzak tarafa doğru tutun ve kesmeyi kendinize doğru değil kendinizden dışarı doğru yapın!)

Sıyırma 1 Sıyırma 2

Sıra geldi koaksiyal kablonun bağlanacağı noktayı hazırlamaya. “B” noktasından iki tarafa ½ cm olmak üzere kablonun üzerindeki plastiği sıyırın.

B Noktası

RG-58 kablonuzun dış plastic kılıfını 4 cm. noktasından blendaja zarar vermeden kesin. Bu arada dış kılıfı zarar vermeden cıkarmaya dikkat edin çünkü çıkardığımız boruyu kablonun blendajını izole etmek için kullanacağız. Orta ucu 1 cm.  den sıyırın ve “B” noktasında + ile gösterdiğimiz uzun tarafa bir tur sararak lehimleyin.

Blendajı yuvarladıktan sonra kablonun dışından çıkardığımız boruyu 1 cm. kısaltıp üzerine geçiriyoruz. Bu kabloyu da “B” noktasında – ile gösterdiğimiz kısa tarafa bir tur sararak lehimleyin.

Bu noktada biz şemada görünen kablo pabucunu da “D” noktasına taktık. Ama ölçüm yaparken kablo pabucunun ayarı zorlaştırdığını görünce kullanmaktan vazgeçip çıkardık ve onun yerine naylon ipimizi doğrudan kablonun üzerine bağladık.

Ardından “A” ve “B” noktaları arasında kablonun arasındakı plastiğe ½” cm uzunluğunda iki kesik yapıp buradan resimdeki gibi bir kablo bağı geçirip koaksiyal kabloyu sıkıştırdık. Buradaki amaç oluşacak sallantıların  koaksiyal kablonun lehim noktalarında aşırı yük oluşturarak kopmasını önlemek.

Ardından plastik borumuzun uç noktasından 2 cm. altına bıçak ile RG-58 kablonun geçebileceği bir delik açıp borunun içinden geçirdiğimiz kabloyu bu delikten dışarı çıkarıp anten ile boru arasında 5 cm. bırakana kadar çekin. Ardından koaksiyal kabloyu borumuzun üzerine  6 tur sardın ve sonra hemen bitimine açacağımız delikten içeri sokup hiç boşluk kalmayana kadar boşluğunu alın.

Son olarakta koaksiyal kablomuzun ucuna PL-259 konnektörümüzü takacağız.

Sıra geldi ölçümlere. İlk yazımızdan hatırlarsanız kapalı yerlerde yapılan ölçümlerin ortam etkileri nedeni ile hatalı olabiliyor onun için bu antenide dışarıda denedik. İlk önce ağaca çıkacak bir gönüllü seçtik, TA2IK, ve tırmanışını, ipin ucunu dala geçirmesini ve inişini keyifle seyrettik ve sizinle de paylaşmak istedik.

Açıklama : Resimde gördüğünüz tırmanış ve iniş sırasında hiç bir amatöre bedenen ya da ruhen zarar gelmemiştir. Ama yinede sizlerin bu yapılanları denemenizi konu yazı ve deneme ekibi olarak tavsiye etmiyoruz.

İpi çekerek anteni iyice yükselttikten sonra anten analiz cihazı ile ilk ölçümleri yaptık. Empedansı 50 Ohm civarında olsada antenimizin çalışma frekansı 128 MHz çıktı. Bu cihaza sahip olmayanlar SWRMetre kullandıkları takdirde 145 MHz de çıkış yaptıklarında çok yüksek bir SWR ölçümü elde edeceklerdir.

Kadir bey her seferinde antenin ucundan 1’er cm keserek  dördüncü denemede 145 MHz.de 1:1,3 SWR elde etti. SWR metre kullananlar her kesişte SWR azalıyorsa anten boyunun uzun olduğunu, çoğalıyorsa da kısa olduğunu ve ekleme yapmaları gerektiğini anlayabilirler. Tabi böyle bir neticeye ulaşabilmek için başlangıçta anten boyunun tavsiye edilenden 4 ya da 5 cm. uzun kesilmesi gerekir.

Başardık !! Şu düğümü çözelim artık

Yukarıdaki resimde gördüğünüz gülümseyen yüzlerden anlayacağınız gibi artık antenimizin çalıştığını biliyoruz. Ama SWR hala biraz yüksek çıktığı için ağacın etkisinden şüphelenerek antenimizi 4 metrelik plastik boru ucuna bağlayarak açık alanda olabildiğince havaya kaldırdık.

Balığa gel balığa Yine sadece ihtiyarlar  takıldı oltaya

Bu iş tamam artık

Ve umduğumuz gibi oltamıza hiç balık vurmasa da biz amacımız olan 1:1.1 SWR’yi elde etmenin verdiği mutlulukla dağılırken evlere eli boş dönmemek için de balıkçının yolunu tuttuk.

73, N4MNS

Not 1: Anteni dış etkenlerden korumak için 1 parmaklık boru içine geçirmeyi planlamıştık. Ama bir nedenle borunun içine girince antenimiz hiç ayar tutmadı bu yüzden vazgeçtik. Ama daha ilerideki günlerde bunun nedenini bulmak için bir çalışma daha yapacağız.

Not 2: Anten ve el cihazı ile Silivri/Kınalıdan hem Bursa hem de TA2KK rölesine çok rahat erişebildim, İkitelli’deki EchoLink rölesini ise yanlızca dinleyebildim.

Beğen  
Yazar

TAMSAT / İstanbul

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir