Menu

İTÜ ve TÜRKSAT Arasında İmzalar Atıldı

İstanbul Teknik Üniversitesi, İTÜ ARI Teknokent ve TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. tarafından “yörüngede görev yapacak ilk yerli haberleşme uydusu” için 29 Kasım 2010, Pazartesi günü anlaşma imzalandı. Anlaşmaya İTÜ adına Rektör Prof. Dr. Muhammed Şahin, TÜRKSAT adına Genel Müdür Dr. Özkan Dalbay, Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Öz ve ARI Teknokent adına Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Kurdoğlu imza attı. Toplantıda Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Prof. Dr. Ahsen Özsoy, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fevzi Ünal, Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Hasan Bülent Yağcı, Arı Teknokent Genel Müdürü Nazire Peker de hazır bulundu.

Anlaşma, TÜRKSAT Ara Uydu Projeleri-1 kapsamında “Haberleşme amaçlı TÜRKSAT-3USAT Uydusu”nun İTÜ ARI Teknokent tarafından üretilmesi ve testlerinin İTÜ laboratuvarlarında yapılmasını öngörüyor. Uydu ana yükünde aynı anda birden çok kişinin görüşme yapabileceği kanallar bulunacaktır. Proje ile Türkiye’de haberleşme uyduları geliştirme çalışmalarına bilgi ve insan kaynağı sağlanması amaçlanıyor.

İmza töreninde konuşan Prof. Dr. Muhammed Şahin, “Bu noktaya kolay gelmedik. Geçtiğimiz yıl küp uydunun fırlatılmasının ardından Japonya’da uydu ile ilgili çalışan üniversitelere ziyaretlerimiz oldu. Bizim bu alandaki çalışmalarımızı gören ve kendi ülkesinin bilim adamlarına güvenen TÜRKSAT’a teşekkür ederim.

Bu çalışmalara hem gönül desteği hem maddi destek verdiler. İTÜ olarak bu işbirliklerine ve daha kapsamlı uydular geliştirmeye adayız.” dedi.

TÜRKSAT Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay da “İTÜ geçtiğimiz sene gözlem uydusunu uzaya gönderdi. Biz de üniversite-sanayi iş birliğine güzel bir örnek oluşturacak bu çalışma için İTÜ ile yola çıktık. Türkiye’de üretilecek ilk yerli haberleşme uydusu Türkiye’nin uzay çalışmalarında önemli bir kilometre taşıdır.

Türkiye’de uzay ve uydu dediğimizde alanında açık ara önde olan İTÜ geliyor. İTÜ’deki bilgi birikimi ve altyapıyı kullanmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu. TÜRKSAT Genel Müdürlüğü sahipliği ve desteğindeki proje çalışmaları ARI Teknokent A.Ş. yürütücülüğünde İTÜ ve TÜRKSAT mühendisleri tarafından yapılacaktır.

İTÜ Proje Başkanlığı’nı Türkiye’nin ilk küp uydusu İTUpSAT-1 projesini de gerçekleştiren Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan yapacaktır. Projede, İTÜ’den 60’a yakın lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi ile akademisyen yer alacaktır.

TÜRKSAT adına da Dr. Mehmet Şahin başkanlığındaki ekip görev yapacaktır. Yere yakın yörüngede görev yapacak olan uydudan radyo amatörleri de yararlanabilecek.

Proje kapsamında, uydunun tüm sistemleri ve yazılımları tasarlanacak, üretilecek ve test edilecektir. Uydu 10x10x30 cm boyutlarında olacaktır. Bu boyutlarda bir uydu ile ilk kez karşılıklı sesli görüşme olanağı sunulacaktır. Uyduda veri toplama ve değerlendirmeye yönelik birçok sensör de bulunduracaktır.

Uydu üzerine yeri Birleşmiş Milletler kurallarına uyum kapsamında ömrünün bitmesinin ardından yörüngeden ayrılmasını sağlayacak bir yörüngeden düşürme sistemi planlanmıştır. Maliyeti 1 milyon TL yi geçmeyecek haberleşme uydusunun 2011 sonunda fırlatılması planlanıyor.

Kaynak:
İstanbul Teknik üniversitesi (İTÜ)

Beğen  1
Yazar

TAMSAT Yönetim Kurulu İdari Başkan Yardımcısı. Çağrı İşareti: TA2IRU

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir