Menu

Satürn Gezegeninin Atlas Uydusu

Cassini uydusu Satürn sistemindeki çalışmalarına devam ediyor. Ama son zamanlarda herkesin gözü kulağı Merak’ta (Curiosity) dolayısıyla Mars’ta olduğu için Cassini’nin çektiği bu güzel fotoğrafı da görmeden bırakmayalım. Cassini son iki yıldır Satürn’ün uydularını incelemek amacıyla ekvatora paralel bir yörüngede tutuluyordu. Yeni döneminde ise yani önümüzdeki üç yıl boyunca Satürn’ün kutupları boyunca bir yörüngede dolaşacak ve o meşhur halkanın içinden birçok kez geçecek.

Cassini uzay aracının çekmiş olduğu görüntü. Atlas uydusu kırmızı renkli dairenin tam ortasında, küçük beyaz bir nokta olarak gözükmekte.

Fotoğrafta çapı 30 km olan Atlas uydusunu küçük bir beyaz nokta olarak halkanın hemen üzerinde görüyorsunuz. Atlas, ana halka ile en dıştaki F-halkası arasında bir yörüngede dolanır. 16 Nisan 2012 tarihinde çekilen bu fotoğraf sırasında Cassini Atlas’tan 1.4 milyon km uzaktaydı, o nedenle uydu bir nokta şeklinde gözüküyor. Bu fotoğrafta dikkat ederseniz Cassini henüz halka düzleminde olmamasına karşın halkanın ne kadar ince olduğunu hemen farkedebilirsiniz.

Sevgilerimle…

Beğen  
Yazar

Yazar: Prof.Dr. Ethem DERMAN. Ankara Üniversitesi - Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden emekli öğretim görevlisidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir