Menu

NGC 2467: Mandrill Bulutsusu

Fotoğrafı görür görmez “Bu bulutsuyu neye benzetmişler?” dedim. Çünkü çok büyük kozmik bir hayalete benziyordu. Aslında bu kozmik sözcüğünü kullanmak istemiyordum. Çünkü son zamanlarda profesör olduğunu iddia eden, sonradan bu ünvandan vazgeçen, televizyonlarda sürekli nasıl besleneceğini anlatan bir üçkağıtçı her yiyeceğe “kozmik” diyordu, maydonoz bile ona göre kozmikti. Herneyse hemen doğal olarak Google’a baktım. Meğer ülkemizde bu isimde bir film de oynamış.

Resim. Benzerliği daha iyi görebilmek için Mandrill bulutsusu (NGC 2467) ve mandrill maymunu alt alta.

 Mandrill Orta Afrika’da, tropikal yağmur ormanlarında ve çevresinde yaşayan çok büyük ve vahşi bir maymun türüymüş. Habeş maymunu gibi köpeksi maymun familyasından ama en önemli özelliği de bulutsuda gördüğümüz gibi yüzünde çeşitli renkleri barındırıyor olması. Sizin de bu tür maymunu tanımanız için her iki fotoğrafı alt alta koydum.

Mandrill bulutsusu güney yarımkürede, Pupa takımyıldızında ve bizden 13 000 ışık yılı uzaklıkta bulunmaktadır. Bulutsuda birçok rengi görebilirsiniz.

Birkaç milyon yıl yaşında genç bir bulutsu ve çok etkin bir yıldız oluşum bölgesidir. Büyük bulutlardan sürekli olarak yeni yıldızlar oluşmaktadır.

İçinde iki tane genç açık yıldız kümesi vardır. Bunlardan biri “Haffner 18” ki fotoğrafın ortasında, diğeri ise “Haffner 19” olup ortanın sağında bulunan pembe bölgededir, daha doğrusu Mandrill’in aşağıdaki gözünde.

Fotoğrafın altındaki büyük pembe bölgenin ortasındaki parlak yıldız (HD 64315), büyük kütleli genç bir yıldızdır ve tüm bulutun yapısının şekillenmesine etki etmektedir.

Sevgilerimle…

Beğen  
Yazar

Yazar: Prof.Dr. Ethem DERMAN. Ankara Üniversitesi - Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden emekli öğretim görevlisidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir