Menu

Merkür Gezegeninde Su Buzu

Aşağıdaki ortada yer alan resimde Merkür gezegeninin güney kutup bölgesini görüyorsunuz. Bu aslında iki resmin üst üste konulmuş halidir. Bir tanesi Arecibo Gözlemevi‘nin büyük radyo teleskopu ile o bölgenin çıkartılmış haritası, diğeri ise Merkür çevresinde sürekli gözlem yapan Messenger uzay aracının bu bölge üzerinde geçişi sırasında elde edilmiş fotoğraflarının üst üste konmuş şeklidir.

Gezegenlerin radar haritaları, onların çeşitli bölgelerine radyo sinyali gönderilir ve yansıyan sinyaller algılanarak oluşturulur. Farklı yapıdaki bölgelerde sinyaller de farklı yansıyacağından sonuçta güzel bir görüntü elde edilir. Bu yöntem doğal olarak ancak yakın gökcisimleri için geçerlidir.

Resim. Merkür gezegeninin güney kutup bölgesinin Messenger uzay aracı ile çekilmiş ve Arecibo Radyo Teleskopu ile radar haritası elde edilmiş görüntünün üst üste bindirilip oluşturulmuş hali.

Resimdeki karanlık bölgeler Messenger’in çektiği fotoğraflardan geliyor. Hiç ışık almayan sürekli gölgede kalan yerler. Beyaz bölgeler ise sinyalleri çok iyi yansıtan bölgelerdir ve radar haritasından elde edilmiştir.

Resimde görüldüğü gibi bu bölgeler çakışıyor. O zaman krater çukurları içinde su buzu vardır sonucuna varıyor bilim insanları. Güney kutbunun hemen altındaki Chao Meng-Fu büyük kraterinin çapı 180 km.

Merkür gezegeni çevresine bugüne kadar ilk kez yerleştirilen Messenger uzay aracı bu gezegen hakkında bakalım daha ne ilginç keşifler yapacak.

Sevgilerimle…

Beğen  
Yazar

Yazar: Prof.Dr. Ethem DERMAN. Ankara Üniversitesi - Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden emekli öğretim görevlisidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir