Menu

Güneş Sistemi’nin Yaramaz Çocukları

Uzun zamandır sizlere yazmıyorum. Nedeni FaceBook yönetimine küsmemdi. Ama fare dağa küsmüş dağın haberi olmamış. O kadar mesaj attım beni o meşhur zevksiz “Zaman Tüneli”nize geçirmeyin, ben yaşlı dolayısıyla tutucu biriyim, alıştığımı severim dememe karşın bundan sonra zaman tüneline girmem gerekiyormuş. Sizler 15 Ağustos tarihinden itibaren beni o karanlık, iğrenç tünelde bulacaksınız.

Üzerinde yaşadığımız güzel Dünyamızın başına gelebilecek en kötü olay büyük bir asteroidin çarpmasıdır. Tüm dünyadaki teleskoplarla hatta bizim TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde bu tür cisimler gözlenmektedir. Nedeni de, eğer onların yörüngelerini saptarsak gelecekte bir çarpışma olacak ise bugünden bilebiliriz. Biliyorsunuz işte, Apopsis asteroidi 2036 senesinde yere şu kadar yakın geçecek diye gazete haberlerini okuyorsanız onun yörüngesini çok iyi saptadığımızdandır.

Yerle çarpışma olasılığı bulunan bu asteroidleri ikiye ayırdığımızı daha önceki yazılarımda bulabilirsiniz. Bunlardan birincisi “Yere Yakın Geçenler (YYG)” ki bu grafikte mavi renkte gösterilmiş, ikinci grup ise “Potansiyel Olarak Tehlikeli” olanlar ki bunlar da kırmızı renkte gösterilmiştir. Aslında ikinci grup, YYG grubun bir alt sınıfıdır ve bunlar yere çok yaklaşan, yani yörüngelerinde Dünya’ya 8 milyon km’den daha yakın geçen cisimlerdir.

Yazıda bahsi geçen grafik.

Grafiğin ortasında daha doğrusu bu kalabalığın ortasında sarı renkte Güneş’i görüyorsunuz. Onunla beraber gri renkte Merkür, Venüs ve Mars’ın yörüngeleri gösterilmiş. Yerin yörüngesi Mars ile Venüs’ün arasında yeşil renkle çizilmiş. Potansiyel tehlikeli olan asteroidlerin yerin yörüngesine benzer bir yörüngeye sahip olduklarını görüyoruz. Her ne kadar her biri bir nokta ile gösterilmiş olsa da dağılımlarından hemen anlaşılmaktadır.

NASA’nın kırmızıöte gözlem yapan WISE uydusu, detektörünün soğutamaz hale gelmesi ile birlikte derin uzayı bir kenara bırakarak Güneş Sistemi’ndeki bu cisimleri gözlemeye başladı ve gözlediği tüm cisimlerin yörüngeleri saptandı. Grafikteki noktaların kaynağı WISE’ın bulguları. Burada sadece çapı 100 metreden büyük asteroidler gösterilmiştir.

Sakın bu grafiğe bakarak korkmayın! Bu kadar kalabalıksa bir gün bize bir tanesi çarpar diye düşünmeyin. Küçücük cisimleri yerin yanında göstermenin başka bir yolu olmadığından göze böyle görülmektedir. Son yapılan hesaplara göre yörüngesi saptanmış hiçbir göktaşının önümüzdeki 300 yılda yere çarpma olasılığı yok. O zamana kadar gider bugünlerde herkesin merakı olan Merak’ın (Curiosity) üstüne otururuz zaten 🙂

Sevgilerimle…

Beğen  
Yazar

Yazar: Prof.Dr. Ethem DERMAN. Ankara Üniversitesi - Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden emekli öğretim görevlisidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir