Menu

GÖKTÜRK-2 Uydusu Göreve Hazır

RASAT uydumuzun gönderilmesinden sonra, göreve hazırlanan diğer milli uydumuz GÖKTÜRK-2’den gelen haberler ile oldukça gururlandık. 18-20 Aralık tarihinde fırlatılması planlanan GÖKTÜRK-2 uydusu, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen uğurlama töreni ile  Çin’e gönderilmeye hazırlandı. Uydumuz Çin’in Gobi çölünde bulunan Jiuquan Uzay Üssü’nden fırlatılacak. GÖKTÜRK-2’nin,  700 kilometre yükseklikteki yörüngesine yerleştikten sonra Aralık 2012 ayı sonunda ilk görüntüleri göndermesi planlanıyor. 

Hava Kuvvetleri Komutanlığı‘na ait olan ve 140 milyon lira bütçeli proje kapsamında yapımına 2007 yılında başlanan uydumuz, 2.5 metre çözünürlük kapasitesine sahip.  Dünya çevresini 98 dakikada turlayabilecek olan uydudan tek seferde 600 kilometrelik bir şeridin görüntüsü indirilebilecek. GÖKTÜRK-2;  Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK Başkanlığı ve TÜBİTAK UZAYTUSAŞ İş Ortaklığı arasında 13 Nisan 2007 tarihinde imzalanan ve 1 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe giren “2,5 m Çözünürlüklü Görüntüleme Amaçlı Bilimsel Araştırma ve Teknoloji Uydusu Geliştirme Projesi (GÖKTÜRK-2) Destekleme Sözleşmesi” kapsamında üretilmiştir. GÖKTÜRK-2 Uydusu aynı zamanda TÜBİTAK kaynaklarıyla gerçekleştirilen ilk Milli yer gözlem uydusudur.

Resim-1. Göktürk-2 Çin’e gönderilmek üzere hazırlanıyor.

Uydunun ana misyonu; coğrafi kısıtlama olmaksızın Dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesi, aynı zamanda orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi pek çok sivil faaliyet alanında da görüntü ihtiyacını karşılamak olacak.

Resim-2. Göktürk-2.

GÖKTÜRK-2 Projesi kapsamında; uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının gözlem ve araştırma ihtiyaçlarının milli imkan ve kabiliyetlerle karşılanması hedefleniyor.

Bu amaçlara ek olarak GÖKTÜRK projesi ile TUSAŞ’da 5 tona kadar tüm uyduların entegrasyon ve testlerinin yurtiçinde gerçekleştirilebileceği uluslar arası standartlarda bir uydu montaj, entegrasyon ve test merkezi de kurulması planlanıyor.

Resim-3. Göktürk-2 Uydusunun genel görünümü.

Dünyada uygulanan uydu geliştirme ilkelerine uygun olarak, TÜBİTAK UZAY – TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından TUSAŞ tesislerinde Yapısal Yeterlilik Modeli, Yeterlilik Modeli ve Uçuş Modeli olmak üzere üç uydu üretilmiş olup, üç uydunun da entegrasyon ve test aşamaları tamamlanmıştır.

Uğurlama Töreni

Tedarik Makamı Milli Savunma Bakanlığı tarafından TUSAŞ – TÜBİTAK UZAY İş Ortaklığı sorumluluğuna verilen projede, fırlatma öncesi son aşamalara yaklaşılması hepimizi heyecanlandırdı.  

GÖKTÜRK-2  Uydusu’nun Fırlatma Öncesi Uğurlama Töreni de 6 Kasım 2012 tarihinde, aralarında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Yücel Altunbaşak ile birçok sivil ve askeri yetkilinin katılımıyla TUSAŞ tesislerinde gerçekleştirildi.

Resim-4. Fırlatma öncesi Uğurlama töreni.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı konuşmasında; Türkiye’nin 4-5 yılda kendi uydusunu fırlatma kabiliyetine sahip olabileceğini bildirdi.

GÖKTÜRK-2 uydusunun 18-20 Aralık tarihleri arasında fırlatılmasının planlandığı ifade eden Dörtkaşlı, bugün için uydunun Türkiye’deki çalışmalarının tamamlandığını kaydetti.

Dörtkaşlı, GÖKTÜRK-2 uydu projesinin 2007 yılında başlatıldığını ve projenin Milli Savunma Bakanlığı’nın himayesinde TÜBİTAK’ın desteğiyle geliştirildiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

“Uydu, istihbarat, görüntü alma ve bunun değerlendirilmesi için kullanılacak. Bunun yanı sıra Çevre Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve pek çok kurum tarafından da bu uydunun görüntüleri kullanılacak. Bu bizim ilk milli uydumuz olacak. Bir süre sonra ikinci uydumuz gelecek.

Resim-5. Uğurlama töreninden görüntüler.

Dörtkaşlı, GÖKTÜRK-2 uydusunun Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın üzerinden yaklaşık 15 saatte bir geçeceğini ve görüntü elde edeceğini kaydetti. Türkiye’nin uydu fırlatma kapasitesine şu an için sahip olmadığını ancak bu yönde çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Dörtkaşlı,

“Uydu fırlatma kabiliyetine sahip olmak, uzun vadeli bir hedef değil. Türk havacılık ve uzay sanayinin son 7-8 yılda kat ettiği yol bana göre oldukça ümit verici. Uyduyu tasarlayan bir ülke olarak, fırlatma kabiliyetine sahip olmak Türkiye’nin yapamayacağı erişemeyeceği bir şey değil. Dolayısıyla bu karar verilirse 4-5 yıllık bir dönemde Türkiye’nin bu kabiliyeti kazanacağını düşünüyorum”  ifadelerini kullandı.

GÖKTÜRK-2 Uydusu Genel Teknik Özellikleri:

Yörünge : Güneş Eş zamanlı
Yörünge Yüksekliği : ~ 700 Km
Dünya Çevresindeki Tur Süresi : ~ 98 dakika
Günlük Yer İstasyonu Temas Süresi : ~ 40 dakika (gündüz + gece)
Uydu Kütlesi : < 409 kg.
Görüntü Depolama Kapasitesi  : > 15 Gbit
Çözünürlük : 2,5 m.

Milli kaynaklarla üretilen ve Aralık 2012 ayında uzaya uğurlanacak uydumuzun yörüngesine girerek, görevini başarı ile sürdürmesini diliyoruz.

Kaynaklar:
http://www.tai.com.tr/tr/proje/gokturk-1
http://www.tai.com.tr/tr/proje/gokturk-2

http://www.tai.com.tr/tr/basin-bultenleri/ilk-milli-gozlem-uydumuz-gokturk-2-firlatilmaya-hazir
http://www.tai.com.tr/tr/photo/gokturk-2-ugurlama-toreni/dsc-2047.jpg

Telif Hakkı Uyarısı:  
TAMSAT-Bilim sayfalarında konunun yayınlanabilmesi amacıyla, yazıda yer alan bilgi ve resimler için TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’den gerekli izin alınmıştır. Alıntılarda yazı ile birlikte orijinal kaynaklar da eklenmelidir. 

Beğen  
Yazar

Yazar; İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olup, TAMSAT'ta fizik/fizik eğitimi danışmanı ve genç takım koordinatörü olarak görev almakta, güneş radyasyonunun uzay araçları üzerindeki etkisi üzerinde araştırma yapmaktadır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir