Menu

Evre Gösteren Gökcisimleri

Doğal uydumuz “Ay Dede”yi sürekli takip ederiz. Onu kovalamazsak da, o kendini her zaman bize gösterir. Güneş battıktan hemen sonra batıda veya Güneş doğmadan biraz önce doğuda onu hilal şeklinde görürüz. Daha sonra yarısının aydınlık olduğunu ve sonunda tüm diskinin aydınlandığını ve yere gögemizi düşürecek kadar bize ışık gönderdiğini farkederiz. Buna Ay’ın evreleri diyoruz ve sadece Güneş, Ay ve bizim bulunduğunuz konuma bağlı. Başka evre gösteren gökcisimleri var mı? Evet. Örneğin Venüs, tüm diski aydınlandığında bizden çok uzaktır ve açısal çapı küçüktür. 

Bize yaklaştığında hilal şeklinde görülür ve açısal çapı da büyür. Uzaklardaki gezegenler evre göstermez. Fotoğrafta gördüğünüz gökcismi üzerinde yaşadığımız uzay gemisidir. ESA’nın Rosetta uzay aracı yere 630.000 Km. uzakta iken bu fotoğrafı çekti.

Resim. ESA'nın Rosetta uzay aracının çektiği fotoğraf

Rosetta 2014 yılında asteroid kuşağı dışında buluşacağı 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına giderken yere yakın geçti.

Böyle hilal şeklinde gözükmesi Güneş, Rosetta ve yerin konumuna bağlı. En altta güney kutbunu görüyorsunuz, tüm gece tarafında neden ışıklar yok derseniz, poz süresi kısa olduğu için. Eğer uzun olsaydı kutup bölgesi ışığa doyacaktı. İşte yabancıların “mavi bilya” dediği bu güzel uzay gemisi bizim üzerinde yaşadığımız, az sayıda zeki yaşam içeren dünyamız.

Sevgilerimle…

Prof.Dr.Ethem DERMAN
TAMSAT 

Beğen  
Yazar

Yazar: Prof.Dr. Ethem DERMAN. Ankara Üniversitesi - Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden emekli öğretim görevlisidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir