Menu

Çin Uzay İstasyonu Uzaya Gönderiliyor

Çin, tam donanımlı bir uzay istasyonu inşa etmek amacıyla yürüttüğü uzay programı çerçevesinde ilk uzay laboratuvarını 27-30 Eylül günleri arasında, uygun bir zamanda fırlatmaya hazırlanıyor. Çin’in “insanlı uzay projesi” de denilen uzay istasyonu kurma projesi kapsamında ilk buluşma ve kenetlenme denemesinin insansız modüllerle yapılacağı bildirildi. Çin İnsanlı Uzay Projesi yetkilileri bu görevi gerçekleştirecek olan “Tiangong-1” adlı modülünden sonra “Şencou-8” adlı uzay aracı uzaya fırlatılacak.

Ülkenin kuzeybatısındaki Gansu  eyaletinde bulunan Ciuçüen Uydu Fırlatma Merkezi’ndeki platforma getirilen modülün teçhizatı, önümüzdeki birkaç gün kontrol edilecek. Fırlatma merkezi baş mühendisi Lu Jinrong “Bu önemli bir test. Daha önce böyle bir şey hiç yapmamıştık.”,” dedi.

İnsansız  olarak fırlatılacak modül, yeryüzünden 300-400 kilometre uzaklıkta bir  yörüngeye oturtulacak. Çin’in uzay istasyonu hedefine ilişkin kritik  teknolojilerinin bir göstergesi olan modül, birkaç hafta sonra uzaya  gönderilecek bir başka insansız uzay aracı ile birleşecek.

Uzmanlar, iki uzay aracının birleştirilmesi için Rus teknolojisi ya da bu  teknolojinin bir kopyasının kullanılacağını belirtiyor.

İki aracın birleşmesi başarılı olursa, gelecek yıl Çinli astronotları taşıyacak  yeni bir kapsül laboratuvara gönderilecek. Astronotlar burada yaklaşık iki  hafta boyunca yaşayacak.

Uzay ömrü iki yıl olacak 8,5 ton ağırlığındaki Tiangong-1’e, önümüzdeki yıl Shenzhou-9 ve Shenzhou-10 adlı kapsüllerin Çinli astronotları taşıması planlanıyor.

Resim 1. Çin Uzay İstasyonu’nun uzayda nasıl kurulacağını, yörüngedeki monte edilme işlemlerini anlatıyor. Kaynak: http://www.space.com/11590-photos-china-space-station-tiangong-images.html

Uzay İstasyonu projesinde araştırma yetkilisi olan Pang Zhihao: “60 tonluk uzay istasyonu Uluslararası Uzay İstasyonu (419 ton) ve 1996-2001 yılları arasında hizmet veren Rusya’nın Mir Uzay İstasyonu (137 ton) ile karşılaştırıldığında daha küçük kalıyor fakat bu dünyanın 3. çok modüllü uzay istasyonudur ve tek modüllü uzay laboratuarlarına göre daha karmaşık teknoloji gerektirir” şeklinde yorum yaptı.

Çin projesini 2020 yılına kadar tamamlayarak, uzayda 60 tonluk bir istasyon kurmayı hedefliyor.

Kaynak
http://www.spacedaily.com/dragonspace.html 

Beğen  
Yazar

Yazar; İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olup, TAMSAT'ta fizik/fizik eğitimi danışmanı ve genç takım koordinatörü olarak görev almakta, güneş radyasyonunun uzay araçları üzerindeki etkisi üzerinde araştırma yapmaktadır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir