Menu

Başka Sistemlerde de Gezegenlerin Dansı Var

NASA’nın Kepler Uzay Gözlemevi 2009 yılının Mart ayında yörüngesine oturtuldu. O günden bu yana gökyüzünün sadece bir bölgesinde bulunan 156.000 yıldızın ışığını sürekli olarak kaydediyor. Kepler’in amacı Yer benzeri ötegezegenlerin keşfi. Eğer gezegen yıldızının önünden geçerken onun ışığını birazcık kessin Kepler onu hemen farkediyor. Bu şekilde bulduğu ötegezegenlerin sayısı epey fazla ama onların ötegezegen olarak kabul edilmesi için dönemsel olarak en az üç geçiş yapması ve daha sonra da dikine hız gözlemi ile ötegezegenin kütlesinin bulunması gerekiyor. Bu nedenle şu anda 1-2 geçiş yapmış olanlara “ötegezegen adayı” olarak bakılıyor ve bunların sayısı 2.000’den fazla.

Bu videoda birden fazla geçiş yapmış 361 sistemdeki 885 ötegezegen adayını görüyorsunuz. Bu sistemler öyle seçilmiş ki hepsi de birden fazla gezegene sahip küçük büyük güneş sistemleri. Sistemlerin yörüngeleri büyüklükleri ve aynı sistemdeki gezegenlerin yörüngeleri birbirine orantılıdır.

İki gezegenli sistemlerde (toplam 242 tane) dış gezegen sarı renkte, üç gezegenli sistemlerde (toplam 85 tane) dış gezegen yeşil dörtlülerde (25) mavi, beşlilerde (8) koyu mavi ve altılı sistemlerde (1, Kepler-11) pembedir.

http://www.youtube.com/watch?v=wj2vv6nVlM0

Videoyu yapan kişinin adı Daniel Febycky’dır. İşte bu sistemlerden birinden bize de baksalardı ve sekiz gezegeni de keşfetselerdi, onlardan birinde, mavi gözükende yaşam olduğunu anlayacaklar mıydı?

Sevgilerimle…

Prof.Dr.Ethem DERMAN
TAMSAT

Beğen  
Yazar

Yazar: Prof.Dr. Ethem DERMAN. Ankara Üniversitesi - Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden emekli öğretim görevlisidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir