Menu

Şafak Uzay Aracı Vesta’yı Sürekli Gözlüyor

NASA’nın Şafak (Down) uzay aracı Vesta yörüngesinde dolaşırken iyice yüzeye yanaştı ve ayrıntılı fotoğraflar gönderiyor. Bu fotoğrafa ilk baktığımda bu gökcisminde yanardağ mı var diye düşündüm ama kraterden duman çıkyor diye düşündüğüm şey aslında yüzey yapısıymış. Bu fotoğrafta tartıştıkları olay beyaz bölgeler. Vesta güneş sisteminde çok nadir görülen parlak gökcisimlerinden biridir.

Mars ile Jüpiter arasındaki asteroid kuşağında çıplak gözle görülebilen tek cisim. Vesta yüzeyinde bazı bölgeler diğer bölgelere göre iki kez daha parlak. 4 milyar yıl önce Vesta oluştuğunda bu parlak bölgeler oluştu ve o günden bu yana değişmediğini vurguluyor bilim insanları. 

Bu parlak alanları oluşturan mineraller nelerdir ve Vesta üzerinde nasıl oluştular sorusunun yanıtları aranıyor.

Vesta yüzeyinde bir çok alanda gözüküyor bu parlak alanlar ama özellikle çarpışma kraterleri çevresinde kendilerini gösteriyorlar. Parlak alanların büyüklükleri birkaç yüz metreden, 16 km’ye kadar değişebiliyor.

Çarpışma sonucu içyapıdan ortaya çıkan materyal güneş ışınlarını gördükten sonra parlak hale geldiği düşünülüyor. Her çarpışma yüzeydeki parlak ve karanlık materyali birbirine karıştırıyor.

Karanlık materyal yüzeyde düzgün olarak dağılmadığı için yüzeyin altındaki jeolojik yapıdan da kaynaklanabileceği ileri sürülmektedir. Gözlemler devam ettikçe yakında ne oldukları anlaşılır.

Resim. Vesta’nın elde ettiği görüntü.

Sevgilerimle…

Beğen  
Yazar

Yazar: Prof.Dr. Ethem DERMAN. Ankara Üniversitesi - Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden emekli öğretim görevlisidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir