Menu

Gökyüzünün Güzellikleri: Anahtar Deliği Bulutsusu

Sizlere yıldız izlerinden söz ederken gökyüzü fotoğraf çekimi ile uğraşan amatör gökbilimcilerden söz etmiştim. İşte onlardan biri, Brezilya’dan Eduardo Buena’nın çektiği bir gökyüzü güzelliği. Ülkemizde de çok mükemmel gökyüzü fotoğrafı çeken dostlarımız var, sizlere bir ara onlardan da söz edeceğim. Carina bulutsusu ölmekte olan Eta Carina yıldızının can çekişirken dış katmanlarını uzaya atması sonucu oluşmuştur.

İşte Anahtar Deliği bu meşhur Carina bulutsusunun bir parçasıdır. Resmi adı NGC 3324’dür. Bu adı ona ilk kez 19. yüzyılda John Herschel vermiştir. Bulutsu gerçekte çok küçüktür, çapı yaklaşık 7 ışık yılıdır. Karanlık soğuk molekül ve tozdan oluşmuştur ama aynı zamanda sıcak parlak filamentlere de sahiptir.

Resim. Anahtar Deliği Bulutsusu (Credit: Eduardo Buena)

Bu yapının arka planında çok parlak bir bulutsu olduğundan görüntüsü bir anahtar deliğini anımsatmaktadır. Aynı bulutsuyu Hubble Uzay teleskobu da çekmişti ve orada anahtar deliği çok daha belirgindi. Merak edenler diğer resimler için bu sayfayı inceleyebilirsiniz. http://heritage.stsci.edu/2000/06/big.html

Sevgilerimle…

Prof.Dr.Ethem DERMAN
TAMSAT

Beğen  
Yazar

Yazar: Prof.Dr. Ethem DERMAN. Ankara Üniversitesi - Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden emekli öğretim görevlisidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir