Menu

FUNcube Uydusu Fırlatma Çalışmaları Başladı

ISIS Uçuş Servisi BV ile Hollanda Delft’te FUNcube cubesat uydusunun fırlatılması amacıyla anlaşma yapıldı. Son iki yıldır bir grup gönüllü radyo amatörü ve uzman ekibin çalışmaları ile yapımı tamamlanan FUNcube-1 uydusunun, 2012 yılının üçüncü çeyreğinde DNEPR roketi ile fırlatılması planlanıyor.

Uçuşun Kazakistan sınırına yakın güney Rusya’da bulunan Yasny Fırlatma Tesisi’nden yapılması bekleniyor. Uzay aracının Hollanda’dan Rusya’ya sevkiyatı hazır durumda, sevkiyatın Temmuz 2012’ye kadar tamamlanması gerekiyor. Uydunun yörüngesi henüz kesin olarak tanımlanmadı ancak yörüngenin dairesel ve yaklaşık olarak Güneş ile senkronize olacağı açıklandı.

Bu şekilde uzay aracının yeterli aydınlanmayı alması sayesinde, çeşitli sosyal faaliyetlerde ve okullardaki eğitim çalışmalarında  uygun ve düzenli olarak uydudan yararlanmak mümkün olacak.

FUNcube-1 uzay aracı, okul ve kolejlerde eğitim ve sosyal yardım amaçlı doğrudan alınabilir telemetri sinyalleri iletebilir. Bu telemetri sinyalleri sayesinde uzay aracının bataryasının gerilim ve sıcaklık durumunu öğrenebilmek ve bu sayede çizilecek grafikler yardımı ile spin oranını belirlemek mümkün olacak.

Ayrıca, deneysel veri ve mesajların ilgi çekici bir formatta görüntülenmesi ile Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (BTMM) konuları ile ilgilenen öğrenciler için benzersiz bir simülasyon sağlayabilir.

Bu projenin hedef kitlesi öğrenciler. Aslında bu proje öğrenciler için basit ve ucuz bir “yer istasyonu” olacak, kullanımına baktığımız zaman daha önceden de keşfedilmiş olan USB dongle’a benzeyecek.

Uydu, dünyadaki çeşitli okullar için eğitim ve sosyal yardım çalışmalarında kullanılmak amacı ile, hafta sonları ve tatil dönemlerinde yerel  “gece” boyunca radyo amatörleri için U/V doğrusal (linear) transponder sağlayacak.

Uzay aracının testi ve üretimi, bağışlar ve diğer kaynaklar aracılığı ile finanse edilmektedir. Bununla birlikte, bu proje için radyo amatörleri ve diğer destekçilere katkıda bulunmak isteyenler olursa, buradaki bağlantıdan web sayfasını ziyaret edebilirler.  Tüm bağış ve detayları sitede takip edebilirsiniz.

Önümüzdeki aylarda bu heyecan verici proje hakkında daha fazla bilgi için detaylar kendi web sitesinde sunulmaya devam edecek.

Kaynak:
http://www.uk.amsat.org/3239

Beğen  
Önceki Yazı
Sonraki Yazı
Yazar

Yazar; İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olup, TAMSAT'ta fizik/fizik eğitimi danışmanı ve genç takım koordinatörü olarak görev almakta, güneş radyasyonunun uzay araçları üzerindeki etkisi üzerinde araştırma yapmaktadır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir