Menu

Europa’da Sıvı Su Bulundu !

NASA bilim adamları, güneş sistemimizin en büyük gezegeni  olan Jüpiter’in uydusu Europa’da, buzlarla kaplı kabuğun içerisinde dev göller oluştuğuna dair ipuçları tespit edildiğini açıkladı. Elde edilen verilere göre, Europa’nın buzlu yüzeyinin altında Kuzey Amerikadaki büyük göller hacminde sıvı su bulunuyor.  Bu bilgiler, Europa’nın küresel yüzeyinde, yüzey altı okyanuslarında olası bir habitat potansiyeli olduğunu gösteriyor olabilir. Bulgular Nature dergisinde yayınlandı.

NASA’nın Astrobiyoloji Programından Mary Voytek; verilerin bazı olasılıklara açık olduğunu, bununla birlikte bilim adamlarının dünya çapında verileri tekrar gözden geçirerek, anlamlı bir sonuç olup olmadığına göre verilerin yeniden değerlendirileceğini söyledi. 

Dünya’daki okyanusların 10.91 kilometrelik en derin noktası Mariana Çukuru’nda dahi canlı türlerine rastlandığını hatırlatan araştırmacılar, Europa’da da benzer bir habitat gelişmiş olabileceğine dikkat çekiyor.

Resim 1. Europa’nın Büyük Gölü. Buzlu yüzeyin yakınlarında görülen görüntü, bir çok spekülasyona açık. Kaynak: Britney Schmidt / Dead Pixel FX / Texas Austin Ün.

Haberle ilgili video animasyon için tıklayınız.

NASA’nın Galileo uzay aracı, 1989 yılında Jupiter’e Atlantis uzay mekiği ile gönderilmişti, sayısız buluş ve kanıtlanmış bilimsel verileri onlarca yıldır dünyaya göndermekte.

Galileo, Jupiter üzerinde ve bir çok uydusu ile ilgili bir çok veri elde etmemizi sağladı. Bilim insanları, Galileo’dan gelen verilere dayanarak, Europa’nın içinde Dünya’daki bütün okyanuslardan daha fazla su içeren bir tuzlu su okyanusu olduğuna inanıyor.


Resim 2. Thera Makula (boyanmış kısım), Europa buzlu kabuk yüzeyi altındaki olası büyük bir sıvı su gölü bölgesidir. Farklı renkler, arka plandaki araziye göre topografik yükseklikleri gösterir. Morlar ve kırmızılar en yüksek arazi noktalarını göstermektedir. Resim: Paul Schenk / NASA.

Kaynak
http://www.nasa.gov/topics/solarsystem/features/europa_20111116.html

Beğen  
Yazar

Yazar; İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olup, TAMSAT'ta fizik/fizik eğitimi danışmanı ve genç takım koordinatörü olarak görev almakta, güneş radyasyonunun uzay araçları üzerindeki etkisi üzerinde araştırma yapmaktadır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir