Menu

Dünyamızın da Satürn Gibi Bir Halkası Olsaydı!

1980 yılında bir NASA gökbilimcisi yayınladığı araştırmada bundan 34 milyon yıl önce yerin de bir halkası olduğunu ileri sürdü. Bulgularına göre o tarihlerde yer yüzünde çok soğuk kışlar hüküm sürüyordu. Diğer bir bulgusu ise o tarihlerde bol miktarda göktaşı düşmüştü yeryüzüne ama belirli bölgelere. Gökbilimciye göre yeri ıskalayan bu cam yapılı göktaşlarının yerin çevresinde bir halka meydana getirdiğini ileri sürdü.

Bu halkanın birkaç milyon yıl yer çevresinde kaldığını ve soğuk iklimin de bu halkanın güneş ışınlarının yolunu kesmesi sonucu oluştuğunu vurguladı. Eldeki verilerden oluşturulmuş bir modeldi. Bugün artık böyle bir tehlike yok, güneş sisteminin içi iyice temizlenmiştir.
Böyle bir halka tekrar oluşur mu sorusu dile getirildiğinde bunun olanaksız olduğunu söylüyor gökbilimciler. Çünkü Ay’ın ve Güneşin tedirginlik etkileri halkanın oluşmasına izin vermiyor, olursa da bu kuvvetlerin onu hemen yok edeceğini ileri sürüyorlar.

Bu nedenle güneşe yakın gezegenlerin halkası yok ama uzaktaki gezegenlere güneşin tedirginlik etkisi az olduğuiçin onların yani Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ün halkası var.

Şimdi hayalinizi genişletin ve yerin bir halkası olduğunu düşünün. Aşağıda bağlantı adresini verdiğim Roy Prol’un yaptığı bu video uzun zamandır YouTube’da herkesin ilgisini çekiyor.

Sizin de belki ilginizi çekebilir. Aslında hayal etmek kadar güzel bir şey var mıdır? Ama unutmayın halkanın güzel görünüşü biz canlılar için hiç de iyi olmaz.

http://www.youtube.com/watch?v=hoz5Q2rGQtQ

Resim. ST

Sevgilerimle…

Beğen  
Yazar

Yazar: Prof.Dr. Ethem DERMAN. Ankara Üniversitesi - Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden emekli öğretim görevlisidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir