Menu

APRS-Digipeater-3

Sevgili arkadaşlar. APRS’nin önemini hepimiz biliyoruz ve bu nedenle elimizden geldiğince yaygınlaştırmaya çalışmalı, birazcık gayretle bölgelerimizde daha güçlü bir APRS ağı kurulmasına aracı olmalıyız. Daha önce yayınlamış olduğumuz (2) bölüm halindeki açıklamaları uyguladıysanız şimdi demonte olarak kit satın alınmış, montajı yapılmış, ayarlanmış bir Digi’niz olmaktadır. Yayınladığımız bu son bölümde APRS Digi’nin telsiz ile bağlantısı, bağlantı aparatları ve pin uçları, anten seçimi, güç kaynağı bilgisi konusunda sizleri bilgilendirmeye çalıştık.

a. Digi ile Telsiz bağlantısı nasıl yapılır?

Sistem için kullanacağımız Motorola GM300 (VHF) mobil telsiz arkasında bulunan (16) bacaklı port üzerindeki uçları kullanmamız gereklidir. Bu uçlardan hangi bacakların kullanılacağı ve digi ile telsiz arasındaki bağlantının nasıl yapılacağı aşağıda verilen tabloda belirtilmiştir.

Resim-1. Motorola GM300(VHF) & TNC-X bağlantı uçları.

Resim-2. Motorola GM300 arka soket bağlantısı.

Resim-3. TNC-X Digi arka soket bağlantısı

Resim-4. Telsiz ile TNC-X ara bağlantısı için yapılan kablo sistemi.

b. Telsiz modifikasyonu (gerekirse) nasıl yapılmalı?

Mümkünse sistem için kullanacağınız hangi tür telsiz olursa olsun. 144.800 MHz. için kalibrasyon ayarlarının yetkili bir kişi tarafından yapılması telsizin sağlıklı duyması ve göndermesi açısından önem arz etmektedir.

c. Hangi tür Telsiz kullanmalı?

Sistem için ASELSAN 4831 masa tipi (VHF) tavsiye edilse de, Bu telsiz modifikasyon işlemi gerektirdiğinden biz ilimiz için her iki APRSDIGI’de de Motorola GM300 (VHF) telsiz kullanmayı uygun gördük.

ç. Harita üzerinde nasıl görünürüm?

Yakın bölgede Gateway sistemi çalıştırılıyor ise sistemi kurduktan (20 dakika sonra) http://tr.aprs.fi web sayfasında daha önce Digi içerisine girmiş olduğunuz koordinat mevkisinde verdiğiniz çağrı işareti ile harita üzerinde görmeniz gerekmektedir.

Eğer Digi harita üzerinde görünmüyor ise bunun birkaç nedeni olabilir.

– Sizin Digi’nin kasama alanı içerisinde Gateway sistemi yoktur (sizin kurmanız gerekebilir),

– En önemlisi bizimde sıklıkla yaşadığımız. Digi’nin içerisinde bulunan Daughter Kartı taşıma sırasında ana kart üzerindeki soketinden çıkmıştır,

– Digi’nin ayar işlemi bittikten sonra Daughter Kartı çalışma modu konumuna getirilmemiştir,

– Anten, kablo ve konnektör akşamları kontrol edilmeli, varsa sorunlar giderilmelidir.

Resmi daha büyük görmek için üzerine tıklayınız

Resim-5. Gaziantep ili için yapılan YM8GZT ve YM8ANT Digi’lerin harita üzerinde görünümü.

d. Anten ve Güç Kaynağı bilgisi?

Sistem için mümkünse kaliteli kazancı yüksek, tek band VHF anten kullanılması gerekmektedir. Diamond BC-100 (VHF) ve Diamond F-22 (VHF), Diamond VX-30 türü antenleri de sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz. Mümkünse antenin 144.800 Mhz’e ayarlanabilir olması tavsiye edilmektedir.

Resim-6. Kullanılan cihaz ile birlikte görünüm.

Sürekliliği sağlamak için sağlıklı bir güç kaynağı ve 12V akü yedekleme sistemi kullanılmalıdır. Digi enerjisi için (ATABA 509) türü 9V 500mA güç kaynağı kullanılmıştır.

Resim-7. Anten montaj çalışmasından.

Bu son bölüm ile APRS Digi yazı dizisi sona ermektedir. Eğer bu işlemleri anlatıldığı şekilde uyguladıysanız artık bölgenize (1) adet gayet sağlıklı çalışan APRS DIGI (digipeater) kazandırmış oldunuz. Soru ve karşılaştığınız sorunlar için buradaki soru gönderme formunu kullanabilirsiniz. Bol APRS’li günler dileğimle, esenkalın.

Beğen  
Önceki Yazı
Sonraki Yazı
Yazar

TAMSAT Gaziantep

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir