Menu

15 Haziran – Ay Tutuldu

Ay tutulması bir çok kişi için görsel bir önem arz etse de, bizim gibi genç amatör gök bilimciler için ayrı bir heyecanı ifade eder. Bu yazımda da konuyla ilgili olarak, geçtiğimiz günlerde yaşanan son Ay tutulması gözlemimi sizlere aktaracağım. Tutulumu seyretmek ve aynı zamanda fotoğraf çekip bir mozaik resim haline getirmek için bütün günümü harcadım desem yeridir. Hazırladığım mozaik için gelen yorumlar ise bütün yorgunluğumu unutturdu… 15 Haziran’da zaman daralıp tutulum beklentisine girmemizle birlikte bizlerin de heyecanı doruğa çıkmış, gözlerimiz de hava durumu raporlarından ayrılmaz olmuştu.

Böyle günlerde bulutluluk ve kapalı hava bizim için adeta kabus gibidir. Artık saatleri sayıyordum ki nihayet beklenen zaman geldi.  Önce evimizin balkonu kuzeye baktığı için bir sokak arkamızdaki akrabalarıma geçtim. Ay yeterince yükselirse terastan gözlem yapıp fotoğraflamayı planladım.

Teyzemlerin terasında sandalyem, masam ve masanın üzerinde bir kaç abur cubur da hazırdı. Gözlemde epeyce zaman ve emek  harcıyorsunuz. Sonuçta Ay’ı seyrederken birazcık da keyif yapmanın kimseye bir zararı olmazdı. Şansıma o gün gökyüzü de çok temizdi.


(Güneş batarken gökyüzünün durumu)

Tutulma başlangıcı için dakikalar kalmıştı. Gökyüzü benzetim yazılımlarından Stellarium’u açtım. Baktım ki Ay görüş açıma girecek kadar yükselmiyor. Bunun tek bir anlamı vardı o da ne yazık ki tutulmayı seyredemeyecek ve fotoğraflayamayacaktım. O anda aklıma moralimi düzeltecek ve bana yol gösterecek Carl Sagan’ın “Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı” adlı kitabında giriş bölümündeki bir özdeyişi geldi.

“Karanlığa lanet okumaktansa, bir mum yakmalıyız!”

Hemen fotoğraf makinemi alıp yola koyuldum. Caddeye çıkacak ve orada çekim yapacaktım. Böylece Gaziantep Ordu Caddesi de, Ay tutulması için gözlem mekânım oldu. Binaların arasında olan Ay’ı dar bir alanda görebiliyordum, oturacak yerim de yoktu. Tek bir çare vardı o da ayakta durmak. Bir saati aşkın bir süre ayakta durmayı göze aldım.

Fotoğraf çekimini 18 kat optik yakınlaştırma özelliğine sahip Fujifilm Finepix S1800 makine ile yaptım. Işığı iyi toplamak için çekimleri 1/50 sn hızında yaptım. Böylece makineme göre net bir sonuç aldım.

Tam tutulma ortasında saatin geç olmasıyla birlikte eve döndüm. Kızıllığı çekemediğime yanıyordum ki eve geldikten birkaç dakika sonra üst komşumuz “Ay çok güzel görünüyor” dedi. Davet etmesiyle birlikte koşarak gittim. Çatı katında oturduğu için Ay  terastan çok güzel görünüyordu gerçekten. Makineyi balkonun duvarlarındaki demirlere sabitledim. Çekimi bu kez saniyede 7 pozlama süresi ile yaptım. Çünkü; Dünya’nın Ay ile Güneş arasına girmesi ile birlikte Ay sönükleşmişti ve benim çekim için  daha fazla ışığa ihtiyacım vardı.

Nihayetinde böylece fotoğraflama süreci bitti. Elde ettiğim görüntülerle değişik bir şeyler ortaya koymak istiyordum. Düşündüm ve ortaya iki değişik çalışma çıkardım. Bunun için öncelikli olarak bir zemin oluşturmak gerekti. Elbette ki zemin rengini siyah yaptım. Daha sonra ise elimdeki Ay fotoğraflarını Photoshop yazılımı sayesinde kesip zemine yerleştirdim. Bu işlemlerden sonra da geriye o zemindeki parçaları aynen bir yap-boz gibi doğru şekilde yerleştirmek kaldı. Son parçayı da yerine yerleştirince rahatladım. Öncelikli olarak takım (TAMSAT/GRAT) arkadaşlarımla paylaştım. Olumlu yöndeki yorumlarından sonra konuyu Gökbilim formunda da açtım.

Değerli Astrofotoğrafçı Sedat BİLGEBAY’ın önerisi ile de resimleri dünyaca ünlü gökbilim forumu olan Cloudy Nights’a yükledim. Oradaki yorumlar beni çok mutlu etti. Sedat BİLGEBAY’a buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Daha sonra ise Arif SOLMAZ Bey’in önerisi ve yardımlarıyla iki resmimi de LPOD (Lunar Photo of The Day)’a yolladım. 23 Haziran’da da biri yayınlandı, ardından da Objektif Foto web sayfasında astronomi kapak fotoğrafı olarak seçildi. Aşağıdaki web adreslerinden Ay çalışmalarıma, LPOD 23 Haziran bağlantısına ve Cloudy Nights’ta ki konumun bağlantısına ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın!

Kaynaklar
LPOD

Bağlantı-1
Bağlantı-2

Beğen  
Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir